A személyi jövedelemadó alapja - amennyiben jogosult rá - akár többféle kedvezménnyel is csökkenthető. A kedvezményeket már az adóelőleg megállapításakor, év közben is igénybe lehet venni. Ha év közben kívánja igénybe venni a kedvezményeket, akkor - a 25 év alatti fiatalok kedvezményének kivételével – a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményéről (NÉTAK), a személyi kedvezményről, az első házasok kedvezményéről és a családi kedvezményről nyilatkoznia kell a munkáltatója felé.

Ha év közben nem vette igénybe a fenti kedvezményeket, akkor azokat a tárgyévi személyi jövedelemadó bevallásában is érvényesítheti. Az eSZJA oldalon a bevallási-tervezet módosításánál a Gyakori mezők menüpontban az egyes igénybe vehető kedvezmény típusokhoz kitöltési segédletet is talál.
 
A kedvezmények igénybevételének sorrendjénél fontos, hogy először a NÉTAK-ot kell figyelembe venni, majd le kell vonni az első házasok kedvezményét és csak ezután lehet érvényesíteni a családi kedvezményt.
 
A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye

Ennek igénybevételéhez a bevallásban fel kell tüntetni az összevont adóalapba tartozó jövedelem összegét, és a kedvezményre jogosító gyermekek nevét, adóazonosító jelét. Továbbá ha a kedvezményre nem volt egész évben jogosult, akkor meg kell adni a jogosultság kezdetének vagy végének időpontját.
 
Személyi kedvezmény

A személyi kedvezmény érvényesítéséhez a jogosultsági hónapok alapján a kedvezmény összegét kell megadni az adóbevallásban.
 
Az első házasok kedvezménye

Az első házasok kedvezményének igénybe vételéhez a bevallásában a házastárs nevét, adóazonosító jelét, és a kedvezmény összegének megosztására vonatkozó döntésüket, azaz, hogy melyik fél milyen arányban kívánja igénybe venni a kedvezményt.
 
Családi kedvezmény

A családi kedvezmény érvényesítésének feltétele az adóbevalláshoz tett írásbeli nyilatkozat, amelynek tartalmaznia kell a jogosultság jogcímét, és fel kell tüntetni minden eltartott adóazonosító jelét, továbbá azt, hogy az adóév mely hónapjaiban minősültek eltartottnak. A családi kedvezmény közös érvényesítésére is van lehetőség a bevallásban, ebben az esetben nyilatkozni kell erről a tényről és meg kell adni a másik fél adóazonosító jelét.
 
kép forrása: Pixabay
 
 
Szerző
Szabó Éva