Nem annyira bonyolult, de jobb időben megnézni, miként működnek, mint utolsó pillanatban vakarni a fejünket, hogy mit nem csinálunk jól, miért nem működik. Tudja meg, mi kell ahhoz, hogy zökkenőmentesen tudja használni a NAV nyomtatványkitöltő programjait!
 

Ezek a feltételek szükségesek a zökkenőmentes működéshez

 

  • Persze triviális, de mégis a legfontosabb: a gépe legyen online, offline állapotban ezek a programok nem működnek. Elengedhetetlen, hogy a számítógép rendelkezzen internetes kapcsolattal!

  • Szükség lesz arra, hogy a gépre telepítve legyen a Java Runtime Environment – JRE 1.6 vagy ennél frissebb verziója.  Az Ön számítógépéhez szükséges legfrissebb verzió (ezt az ön gépe automatikusan felismeri)  letölthető innen (Csak 32 bites operációs rendszer esetén)
    FIGYELEM! A 64 bites operációs rendszer esetén a JRE letöltése más módon történik, erről itt olvashat.

  • Ellenőrizze, hogy az ön gépe alkalmas-e arra, hogy JAVA programokat futtasson. Ezt itt tudja megnézni. kattintson ide

 

 

Telepítés: lépésről lépésre

 

  1. Az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK - AbevJava) keretprogram letöltésre felkínált lehetőségei közül válassza az 'AbevJava  Java WebStart – kattintson ide a telepítéshez' verziót.
    Minden kérdésre fogadja el az alapértelmezett (automatikusan felkínált) választ

  2. A kiválasztott nyomtatványkitöltő program esetén szintén válassza az első helyen felkínált WebStart lehetőséget, s ha tartozik hozzá aktív súgó Java WebStart, akkor azt is telepítse.

  3. Újabb nyomtatványkitöltők esetén csak a 2. lépést kell ismételni. A keretprogram ismételt telepítésére csak verzióváltás esetén lehet szükség – erre alkalmanként külön felhívjuk a figyelmet.

 

Az elektronikus bevallás (ügyfélkapus kapcsolat) ellenőrzéséhez használja a 09teszt programot.

 

FONTOS! A v1.1.1 (vagy ennél magasabb verziójú) keretprogram csak a 2008. december 20. után letöltött Java-alapú programokkal működik jól, mert ezek lettek verzióváltás nélkül újrafordítva a WebStartos funkcionalitás biztosítása érdekében.

 

Ha gondja akad a programokkal, itt találja a NAV speciális segítő leírásait

 

Szerző
Mirkó Anna