Tavaly januárban vezette be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az UJEGYKE-adatlapot, amely segítségével állandó meghatalmazás adható az adóhatóságnál intézendő ügyekben. Aki például az szja bevallással kapcsolatban, nem szeretne személyesen ügyet intézni a NAV-nál, vagy aki el kíván eljárni más helyett az adóhatóság előtt, annak a nyomtatvány kitöltése a megoldás.
 
 

Mire való az UJEGYKE-adatlap?


A formanyomtatványon be lehet jelenteni az adóhivatal felé, hogy ki járhat el rendszeresen az adózó nevében az adó- és vámhatósági, valamint egyéb NAV-nál intézhető hatósági ügyekben.
A képviselőnek teljes körű ügyintézési jogosultság adható az átfogó ügycsoportok kiválasztásával, mint az adóügyek, a jövedéki ügyek, a vámügyek, valamint a fizetési kedvezményi és végrehajtási ügyek körének bejelölésével. Emellett van lehetőség a részletező lapokon szűkebb körű jogosultságok bejelentésére is.
 


Ki használhatja az adatlapot?


A nyomtatványt a képviselő és a képviselt egyaránt benyújthatja. A NAV előtti eljárásokban az ügyfelet képviselheti:
• a törvényes képviselő,
• szervezeti képviselőként a cégvezető,
• az állandó meghatalmazott

Az UJEGYKE-adatlap elsősorban az állandó meghatalmazottak bejelentésére szolgál, de ezt az adatlapot használhatják a magánszemély ügyfelek törvényes képviselői (szülő, gyám, gondnok), valamint bizonyos esetekben a szervezetek törvényes képviselői is.
 


Hogyan nyújtható be az UJEGYKE nyomtatvány?


Aki nem kötelezett az elektronikus kapcsolattartásra, az az elektronikus megoldás mellett, papíron alapon is benyújthatja az adatlapot postai úton vagy személyesen.

Elektronikusan az ÁNYK-n keresztül vagy az ONYA felületén tölthető ki és nyújtható be az UJEGYKE. Míg az ÁNYK használata esetén az állandó meghatalmazást főszabály szerint a bejelentéshez hiteles formában, azaz elektronikus aláírással ellátva csatolni kell, addig az ONYA-ban benyújtott képviseleti bejelentésekhez nem kell csatolni meghatalmazást.

A nyomtatványnak ugyan nincs beadási határideje, de azt figyelembe kell venni, hogy ahhoz, hogy a képviselő járhasson el az adózó helyett, az ügyintézés előtt képviseleti jogosultságát a NAV-hoz már be kellett jelenteni, és azt a NAV-nak már fel is kellett dolgoznia.

Aki például az szja-bevallás kapcsán szeretne élni a lehetőséggel, annak mivel közeleg a bevallás benyújtási határideje, nem ajánlatos az utolsó pillanatra hagynia az UJEGYKE adatlap kitöltését.

kép forrása: Pexels
 
Szerző
Szabó Éva