Az öregségi nyugdíj megállapításának egyik fontos eleme a munkával töltött évek során kapott havi átlagkereset. Azonban a nyugdíj kiszámításakor a korábbi években szerzett jövedelmet korrigálni szükséges, hiszen azok nominális összege már nem reális a nyugdíjazáskori jövedelemhez képest. Ehhez a korrekcióhoz van szükség az április 7-én hatályba lépett kormányrendelet által meghatározott valorizációs szorzószámokra, amelyeket a 2022. január 1. és 2022. december 31. között nyugdíjba vonulók nyugdíjellátásnak megállapítása során kell alkalmazni.
 
Kiket érint a rendelet?
 
A rendeletben szerepelő szorzószámok mindazok nyugdíjának kiszámításához szükségesek, akik 2022. január 1. után igényelték a nyugellátást, azaz
 
  • a 65 éves nyugdíjkorhatárukat betöltő, 1956. december 31. után született személyek esetén, valamint
  • a nők kedvezményes nyugdíjának feltételeit idén teljesítők esetén, illetve
  • azoknál, akik tavaly vagy korábban a nyugdíjkorhatárt már betöltötték vagy a nők kedvezményes nyugdíjának feltételeit már teljesítették, de a nyugdíj megállapítást csak az idei évben kérték.
 
Mit is jelent a valorizáció?
 
A valorizáció nem más, mint az 1988. január 1. után szerzett jövedelmeknek a nyugdíjazást megelőző évi kereseti szinthez történő igazítása, amely az országos nettó átlagkereset egyes években történő növekedését alapul véve történik. A Központi Statisztikai Hivatal közleménye szerint 2021-ben 8,7 százalékkal nőtt az átlagkereset az egy évvel korábbi időszakhoz képest, tehát a 2022-ben alkalmazott valorizációs szorzószámokat is a 2021-ben alkalmazott szorzók ilyen mértékű növelésével határozták meg.
 
Mindebből az következik, hogy akik már tavaly is jogosultak lettek volna a nyugdíj megállapításra, de azt csak az idei évben igényelték, jobban jártak, hiszen a 2022. évi nyugdíj megállapítás során alkalmazandó valorizációs szorzószámok magasabbak a tavalyiaktól, amely a nyugdíj összegében meg fog jelenni.
 
Az alkalmazandó valorizációs számokról a 61. számú Magyar Közlönyben elérhető 128/2022. (IV. 4.) kormányrendelet mellékletéből tájékozódhat.
 
Milyen egyéb tényezők befolyásolják a nyugellátás megállapítását?
 
A nyugdíj összegének megállapításánál a havi átlagkereset mellett figyelembe veszik még a szolgálati idő hosszát és a degressziós sávhatárokat, hiszen meghatározott összeghatárok felett a jövedelemnek már csak sávosan meghatározott része vehető figyelembe a nyugdíj kalkulációkor. Ezen tényezők esetében viszont nincs változás az előző évhez képest.
 
kép forrása: Pixabay
 
Szerző
Szabó Éva