Gépjárműadót a belföldi forgalomban lévő, magyar hatósági rendszámtáblával ellátott gépjárművek, pótkocsik után kell fizetni. A korábbi években két részletben, március 15-ig és szeptember 15-ig kellett teljesíteni a befizetést, 2024-től azonban a határidő április 15. lett.
 
 

Kinek kell a gépjárműadót fizetnie?

 
A főszabály szerint annak keletkezik adófizetési kötelezettsége, aki a járműnyilvántartásban az év első napján üzembentartóként, ennek hiányában tulajdonosként szerepel.
 
Amennyiben év közben vásárol valaki új autót, akkor a forgalomba helyezést követő hónap első napjától kezdődően kell időarányosan megfizetni arra az évre a gépjárműadót. Használt autó vásárlásakor már korábban forgalomba helyezett gépjármű esetén az új tulajdonosnak csak az adásvételi szerződés megkötése utáni év első napjától kell gépjárműadót fizetnie.
 
 

Hogyan lehet befizetni a gépjárműadót?

 
A NAV 2021-ben határozatot küldött az érintetteknek a gépjárműadóról, ha időközben nem történt változás, akkor ezidáig csak értesítés érkezett minden évben a kötelezettségről. Idén viszont mindenki újra határozatot kapott az adóhatóságtól az adóról, amelyet többféle formában lehet rendezni:
  • postai úton csekken,
  • átutalással,
  • az EFER-en keresztül szintén átutalással,
  • az Ügyfélportál (ÜPO) felületén keresztül,
  • a NAV mobilappján, vagy
  • akár az ügyfélszolgálatokon bankkártyával is.
 
A legegyszerűbb megoldás a NAV mobil alkalmazásban történő fizetés. Az applikációban a KAÜ azonosítást követően a Gépjárműadó menüpontban automatikusan megjelenik a rendszám és a fizetendő összeg, így egyszerűen indítható is a SimplePay-en keresztüli fizetés.
 
Aki a hagyományos banki átutalást választja, annak a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell befizetni az összeget. A közlemény rovatban az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell feltüntetni, nem a rendszámot. Ezen információk hiányában ugyanis a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja az utalást a befizetőhöz kapcsolni.
 
 

Szükség esetén pótlékmentes részletfizetés is kérhető

 
Bár az az idei évi gépjárműadót a korábbi határidőhöz képest egy hónappal később kell csak rendezni, de az egyösszegben terheli az adózókat. Érdemes megjegyezni, hogy a természetes személyeknek lehetőségük van automatikus pótlékmentes részletfizetési kedvezményt kérni a tárgyév június 30-áig. Arra azonban figyelni kell, hogy ez a határidő jogvesztő és a pótlékmentes részletfizetést a NAV évente egyszer legfeljebb 5 havi részletre engedélyeztheti.
 
 
kép forrása: Pixabay
 
Szerző
Szabó Éva