A 25 év alatti fiatalokat érintő adókedvezmény 2022. január 1-től került bevezetésre, amelynek keretében a fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük egy meghatározott összeghatárig. Ennek kerete idéntől a tavalyi évi 433.700 forintos havi összegről 499.952 forintra emelkedett. Így míg 2022-ben havi 65.055 forint adókedvezmény járt a fiataloknak, 2023-ban jogosultsági hónaponként 74.993 forint adómegtakarításra tehetnek szert.

Amennyiben a kedvezmény feltételei egész évben fennállnak, akkor 899.914 forintnyi adót nem kell megfizetniük a 25 év alattiaknak.


Milyen típusú jövedelmekre érvényesíthető a kedvezmény?


Bérnek minősülő és más nem önálló tevékenységből származó jövedelem is beleszámít a kedvezmény alapjába. A munkaviszonyból származó jövedelem mellett a közfoglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelemre, az adóköteles társadalombiztosítási ellátásokra (pl. táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj) és az álláskeresési járadékra is igénybe vehető a kedvezmény.

Továbbá az önálló tevékenységből származó jövedelmek közül például az egyéni vállalkozó vállalkozói kivétjére, a mezőgazdasági őstermelő és a választott könyvvizsgáló jövedelmére, továbbá a helyi önkormányzati vagy az európai parlamenti képviselő jövedelmére is érvényesíthető az adókedvezmény. De ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem után nem jár.


Mikor jár az adókedvezmény?


Csak a jogosultsági hónapban megszerzett jövedelem esetén nem kell a 15%-os szja-t megfizetni a 25 év alatti fiatalnak a meghatározott keretösszegig. Jogosultsági hónapnak azok a hónapok számítanak amikor még nem töltötte be a fiatal a 25. életévét, azzal a hónappal bezárólag, amikorra a 25. születésnapja esik.


Hogyan lehet a kedvezményt érvényesíteni?


A többi szja adóalap-kedvezménnyel ellentétben ebben az esetben akkor kell az érintettnek nyilatkoznia, ha részben vagy egyáltalán nem kívánja igénybe venni a kedvezményt. Amíg ilyen nyilatkozattal nem fordul munkáltatójához, kifizetőjéhez, mindaddig annak automatikusan figyelembe kell vennie a kedvezményt.

A fiatalok kedvezménye a személyi jövedelemadóbevallásban is érvényesíthető, amelyre, ha jogosult az adózó, akkor a NAV az adóbevallási tervezetben fel is tünteti a fiatalt megillető kedvezmény összegét.
 
kép forrása: Pixabay
 
Szerző
Szabó Éva