A Greenpeace 26 nemzeti és regionális irodájával öt kontinens több mint 55 országában van jelen. Nemzetközi koordináló irodája a Greenpeace International. A „szivárványharcosok” 1971-ben alakult maroknyi csapata mostanra hatalmasra nőtt: több mint 4000-en dolgoznak a környezetvédő szervezet munkatársaiként szerte a világon. Munkájukhoz elengedhetetlen a világszerte közel 40 000 önkéntes, illetve 2,8 millió támogató önzetlen segítsége.
 

Azért dolgozunk, hogy jobbá tegyük a világot

Elkötelezett aktivistáink és támogatóink segítségével világszerte számtalan hatalmas környezetvédelmi eredményt értünk el. A kereskedelmi célú bálnavadászat moratóriumától a nukleáris kísérletek visszaszorításáig a Greenpeace megannyi világméretű ügyben hajtóereje volt a pozitív változásoknak. Elértük, hogy védetté nyilvánítsanak egy kétharmad Magyarországnyi méretű területet az Amazóniai-esőerdőből. Kivívtuk az Antarktisz megvédését. Részünk volt abban, hogy a Shell visszavonulót fújt az Északi-sarkvidékről.
 
A környezetvédelmi problémák, amelyekkel szembeszállunk, hatalmasak. A küzdelemhez óriási erőfeszítésekre van szükség. Itt jössz te a képbe! Veled és a hozzád hasonló emberek együtt továbbra is aktívan cselekszünk a pozitív változásokért, egy élhető és békés jövő érdekében.
 
 

Ha szeretné felajánlani adója 1 százalékát a szervezet részére, tekíntse meg a Greenpeace Magyarország Egyesület adatlapját, ahol pár kattintással tehet felajánlást.

 

A hősies kezdetek

A Greenpeace-t egy maroknyi társadalmilag érzékeny és elkötelezett fiatal alapította Kanadában, 1971-ben. Volt közöttük békemozgalmi aktivista, újságíró, vállalkozó és egy kvéker házaspár. A közös pont, hogy mindannyian tenni akartak egy cél érdekében: leállítani az Egyesült Államok tervezett kísérleti atomrobbantásait a Csendes-óceánon.
 
Kibéreltek egy kis halászbárkát, amivel elvitorláztak Vancouverből egészen az alaszkai Amchitka-szigetekig, hogy jelenlétükkel megakadályozzák a tenger alatti robbantásokat. Az Egyesült Államok haditengerészete azonban rövid úton visszafordulásra kényszerítette őket – de így, a látszólagos kudarc ellenére is sikerült felhívniuk a közvélemény figyelmét a nukleáris kísérletek veszélyeire. Az eredmény sem maradt el: a nyilvánosság nyomására 1972-ben leállították az amerikai atomkísérleteket.
 
 

A Rainbow Warrior hajó tragédiája

1985-ben a Greenpeace csapata a Rainbow Warrior nevű hajója az új-zélandi Auckland kikötőjében állt. A Moruroa-zátonyhoz indultak volna, hogy békésen tiltakozzanak a francia állam csendes-óceáni atomkísérletei ellen. A hajót azonban a kikötőben felrobbantották: a legénység egyik tagja, Fernando Pereira életét vesztette. Később kiderült, hogy a francia titkosszolgálat emberei követték el a támadást. Az esetből óriási nemzetközi botrány kerekedett, a Greenpeace nevét pedig az egész világ megismerte. A Rainbow Warrior hajó javíthatatlanul megrongálódott, ezért a legénység úgy döntött, elsüllyesztik azt, hogy mesterséges zátonyként szolgálhassa tovább az életet.
 
 

Világraszóló győzelmeink, melyek ma is inspirálnak és buzdítanak minket:

 • Az USA leállította tenger alatti nukleáris kísérleteit az alaszkai Amchitka-szigeten 1972-ben, egy évvel az első Greenpeace-akció után.
 • 1982-ben az Európai Bizottság megtiltotta a fókabébibőr importját Európába. Ugyanebben az évben a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság moratóriumot hirdetett a kereskedelmi célú bálnavadászatra. Mindkét eseményben jelentős szerepet játszott a közvélemény egyre nagyobb nyomása, a Greenpeace kitartó, több éves figyelemfelkeltő tengeri akcióinak is köszönhetően.
 • 1983-tól nem lehet többé nukleáris hulladékot süllyeszteni a tengerbe. A Greenpeace munkájának is köszönhető egyezmény eredményeképpen ez volt az első olyan év a második világháború óta, amikor nem történt radioaktívhulladék-lerakás a tengerekben.
 • 1991-ben természetvédelmi területté nyilvánították a Déli-sarkvidéket és a kontinenshez tartozó tengeri ökoszisztémát, továbbá megtiltották a területen a kereskedelmi célú ásványianyag-kitermelést. Az egyezmény létrejöttéért a Greenpeace évekig kampányolt, sőt öt éven át állandó kutatóbázist is fenntartott az Antarktiszon.
 • 1997-ben létrejött a Kiotói jegyzőkönyv, mellyel az országok vállalták, hogy csökkentik üvegházhatású-gáz kibocsátásukat. A Greenpeace és más környezetvédelmi szervezetek közel 10 éven át dolgoztak azon, hogy a kormányok végre cselekedjenek a klímavédelemért.
 • 2001-ben egy ENSZ-egyezmény betiltotta a környezetben tartósan fennmaradó és erősen mérgező (POP) vegyi anyagok gyártását és felhasználását. A megállapodás a Greenpeace részéről évekig tartó tárgyalássorozat és nyomásgyakorlás eredménye volt.
 • 2003: 30 millió ember vett részt az emberiség történelmének eddigi legnagyobb háborúellenes tüntetésén. A tüntetés egyik szervezője a Greenpeace volt.
 • 2006-ban az amazóniai őserdő egy kétharmad Magyarországnyi (6,4 millió hektáros) területét nyilvánította védetté Luiz Inácio da Silva brazil elnök. Ez óriási siker a Greenpeace-nek és az esőerdők megmentéséért velünk együtt vállvetve dolgozó természetvédelmi szervezeteknek.
 • 2011: Megakadályoztuk, hogy a nukleáris ipar és a japán kormány eltussolja a fukusimai atomkatasztrófa következményeit. Saját sugárzásmérő csapatokat küldtünk a helyszínre, és a nyilvánosságra hozott adatokkal rákényszerítettük a kormányt az igazság felvállalására.
 • 2012 óta a Greenpeace Detox kampányának hatására több mint 30 világhírű ruhaipari márka vállalta, hogy 2020-ra megszüntetik a veszélyes vegyszerek használatát a termékeik előállítása során. Olyan vállalatokról van szó, mint a Zara, a Levi’s, a H&M, az Adidas, a Nike, vagy a Puma.
 • 2015 őszén a Shell bejelentette, hogy bizonytalan ideig felhagy a sarkvidéki olaj- és gázkitermeléssel. Óriási győzelem ez annak a több mint hét és félmillió embernek, akik világszerte csatlakoztak a Greenpeace „Mentsük meg a sarkvidéket!” kampányához.
 

45 éves a Greenpeace

45 év, számtalan akció és megannyi történet után egyvalami továbbra is állandó a Greenpeace identitásában: az emberek. A velünk együtt küzdő milliók határozzák meg azt, hogy kik vagyunk és náluk van a kulcs egy zöld és békés világ megteremtéséhez.
1971 óta a Greenpeace számos győzelmet tudhat maga mögött. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a kezdetektől fogva együttműködtek velünk; azoknak, akik közel egy emberöltő óta dolgoznak fáradhatatlanul azért, hogy megóvjuk a bolygónkat. Az aktivisták és az online aktivisták, a hajók legénységei és a kampányok közreműködői, az önkéntesek, a jogászok, a politikai lobbisták és kutatók nélkül a Greenpeace nem lenne több, mint csupán egy szó. A Greenpeace nevet azok az emberek töltik fel tartalommal, akiket ugyanaz a vízió mozgat: ők a támogatóink, az adományozóink és a szövetségeseink. A Greenpeace abból a több mint 36 000 önkéntes aktivistából áll, akik a világ minden táján energiájukat, idejüket és képességeiket adják a közösségi szervező munkához. 
 
A Greenpeace 45 évének sikerei:
A Greenpeace Magyarország sikerei: 
 
Szerző
Ivanyos Judit