Jó hír, hogy 2017-től a NAV csökkenti a szúrópróbaszerű vizsgálatotokat. Ehelyett támogató eljárásban való részvétellel, illetve a célzott kiválasztással ellenőrzik az adófizetőket. Ezzel kiküszöbölhető, hogy teljesen váratlanul, ok nélkül vonjanak valakit egy megalázó adóhatósági eljárás alá.
 
 
A NAV 2016 óta új filozófia mentén végzi az ellenőrzéseket. Az adóhatóság úgy véli, az elmúlt egy évben javult az adózási fegyelem, nőtt az ellenőrzések hatékonysága, reálértéken is emelkedtek az adóbevételek.
 
Az új irány a „mennyiség helyett minőség” elve, eszerint a NAV egy komplex kockázat elemzést készít, és egyre inkább csak ott jelenik meg, ahol feltételezhető a szabálysértés, a véletlenség szerepe egyre csökken.
 

Új ellenőrzési irányok 2017-től

Az adóhatóság célja 2017-ben a gazdaság fehérítése, az adócsalások visszaszorítása, az önkéntes jogkövetés ösztönzése és a tisztességes gazdálkodók esélyeinek növelése. Ennek érdekében négy meghatározó területre koncentrál a NAV.

 

Célzott kiválasztás 

Az eddigi kis eredménnyel járó, véletlenszerű ellenőrzések helyett a NAV mostantól ott kezdeményez vizsgálatot, ahol valóban nagy kockázatot feltételez. A vizsgálatok számának növelése helyett célzott, ágazati elemzéseken alapuló kiválasztással indítja ellenőrzéseit.

 

Támogató eljárás

A támogató eljárás bevezetésének köszönhetően a NAV mostantól segíti az együttműködni kész adózókat. Támogató eljárás akkor indul, ha az adóhatóság úgy ítéli meg, hogy a kockázat elkerülhető, ha tájékoztatja az adózót a mulasztásról, hibákról, hogy azokat önként pótolja vagy javítsa. Amennyiben szükséges, egyeztetést kezdeményeznek, adatszolgáltatásra, nyilatkozattételre, a bevallás adatainak kiegészítésére, illetve önellenőrzésre hívják fel az ügyfelet.
 

Kiemelt adózók vizsgálata

Mostantól fogva egy meghatározott kört kiemelt figyelemmel ellenőriz a NAV. Fontos ugyanis, hogy a máshol apró hibának számító eltérés ebben a szegmensben több százmilliós kiesést jelenthet a költségvetésnek. A multinacionális vállaltoknál a társasági adó ellenőrzések a transzferárakra fókuszálnak, mert a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózói körre jellemző a kapcsolt vállalkozások jelenléte. 
 
A tapasztalatok szerint a megállapítások többsége jellemzően véletlen hibára vezethető vissza, de a kiemelt adózói körben is előfordul szándékos adóelkerülés és fiktív számlák befogadása. A gazdasági események nyomon követésével a „reakcióidő” csökken, a NAV azonnal léphet, megakadályozva ezzel a szándékos károkozást.
 

Feketegazdaság elleni fellépés

Vannak továbbá olyan jelenségek, illetve tevékenységi körök, amelyeknél jelentős az adózási kockázat.
   
Kiemelt vizsgálati területek
 • Az adózói életút vizsgálatán, az adózó főbb jellemzőin alapuló ellenőrzések (például a székhelyszolgáltatóhoz bejelentett adózók; illetékességváltók; cégtemető-jelenség; bevallás alapján alvó, kontroll adatok alapján tevékenységet folytató cégek; „offshore” gyanúval érintett adózók; haszonhúzók feltárása, mögöttes felelősség alkalmazása)
 • Fogyasztási típusú, illetve egyéb termékértékesítéshez kapcsolódó adókötelezettségek teljesítésének ellenőrzése (például számlázási láncolatok ellenőrzése; EKÁER ellenőrzések; online pénztárgép használatára újonnan kötelezett kör ellenőrzése, adatok felhasználása, forgalomszámlálás; illegális fémkereskedelem; nagybani piacok ellenőrzése; adóminimalizálók; elektronikus kereskedelem, online szolgáltatások, sharing economy; áfakulcs-csökkentésekkel érintett termékkörök).
 • Jövedéki adóval kapcsolatos ellenőrzések (jövedéki termékek illegális előállítása, birtoklása, forgalmazása; jogellenesen forgalmazott cigaretta, dohány, internetes dohánykereskedelem; kritikus határszakaszok fokozott ellenőrzése illegális jövedéki termék behozatala miatt; üzemanyagokkal kapcsolatos ellenőrzések, jövedéki engedélyesek, vendéglátó-ipari egységek illegális italforgalmazása).
 • Jövedelem és vagyoni típusú adókhoz kapcsolódó adókötelezettségek teljesítésének vizsgálata(például agresszív adótervezési konstrukciók feltárása; transzferár-ellenőrzések; különféle adóalap-módosító tételekkel, adókedvezményekkel kapcsolatos ellenőrzések; mögöttes haszonhúzó magánszemélyek, több kockázatos társaságot tulajdonlók, azok képviselőinek vizsgálata; egyéb szálláshely-szolgáltatás; adóminimalizálók ellenőrzése)
 • Foglalkoztatáshoz kapcsolódó adókötelezettségek teljesítésének ellenőrzése (például be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatók ellenőrzése; munkaerő-kölcsönzés, alkalmazottak biztosítotti életútjának nyomon követése; minimálbér alkalmazásával kapcsolatos ellenőrzések)
 • Vámellenőrzések (áru-, vagy ügylet-specifikus vizsgálatok; nem uniós státuszú áruk jelenlétére vonatkozó vámszabályok betartása; áru helyes tarifális besorolása; áru bejelentett származása; vámérték valódisága

 

Szerencsejáték tevékenység ellenőrzése

Engedély nélküli és illegális online szerencsejátékok ellenőrzése; pénzügyi blokkolás alkalmazása; játékkaszinó egységek, valamint kártyatermek ellenőrzése.
 
Kiemelten vizsgálandó tevékenységi körök
 • Gépjármű, motorkerékpár kereskedelme, javítása, különös tekintettel a használt gépjárművek kereskedelmére
 • Ingatlan-bérbeadás, egyéb szálláshely-szolgáltatás
 • Személyszállítás
 • Egyéb, máshová nem sorolható oktatás
 • Csomagküldő internetes kiskereskedelem
 • Fizikaiközérzetet-javító szolgáltatás
 
További részletekről a NAV közleményéből tájékozódhat.