Hogyan győződjünk meg, hogy jó helyre jutott a felajánlott adó 1%-a? Ellenőrizzük a szervezetet!
 
Egy újdonság, hogy bámely szervezet, amely az adott évben részesülni kíván a felajánlásból, annak regsztrálnia kell az azt megelőző évben az adóhatóságnál. A 2015-től NAV minden év január 1-jén teszi közzé a regisztrált kedvezményezettek listáját.
 
A NAV minden évben közzéteszi hivatalosan a honlapján a kedvezményezeti körből kizárt szervezetek listáját. Érdemes ellenőrizni a listát és az alapján eldönteni, hogy kinek adjuk az 1 százalékunkat, hogy ne kapjunk később levelet az Adóhatóságtól, hogy nem sikerült eljuttatni az 1 százalékunkat a megfelelő szervezet számára.
 

Minek kell megfelelnie ezeknek a szervezeteknek?

A törvény szerint megfelelő társadalmi szervezet, alapítvány és közalapítvány, ahhoz, hogy valóban az 1% kedvezményezettje lehessen, néhány feltételnek meg kell felelnie:
(a) belföldi (magyarországi) székhellyel rendelkezik;
(b) működése a magyarországi lakosság vagy a határon túli magyarság érdekeit szolgálja;
(c) nyilatkozik arról, hogy közvetlen politikai tevékenységet nem végez, azaz pártpolitikai tevékenységet nem folytat,
országgyűlési képviselői választáson, valamint megyei és fővárosi önkormányzati választáson képviselőjelöltet nem állít, továbbá szervezete pártoktól független, és azoknak anyagi támogatást nem nyújt. A szervezetnek nyilatkoznia kell arról is, hogy alapszabályát, illetve alapító okiratát ennek a feltételeknek megfelelően módosította (és a módosítást a bíróságra benyújtotta);
(d) nyilatkozik arról, hogy a rendelkező nyilatkozat évének augusztus 1. napja és az általa tett nyilatkozat időpontja között nem volt olyan lejárt esedékességű köztartozása, amelyre fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt nem kapott;
(e) nyilatkozik arról, hogy előző év január 1-jét?l megszakítás nélkül, ténylegesen közhasznú tevékenységet folytat és eleget tesz minden rá vonatkozó jogszabályi rendelkezésnek.
 
Azaz a fentiek értelmében, ha az 1%-ot fogadó szervezet nem teljesíti a feltételeket, mert például köztartozása van, az 1% fogadására a korábbiakkal ellentétben nem lesz alkalmas, így a magánszemélyként számára felajánlott 1% a költségvetésben marad, azaz az Adóhatóság nem utalja ki a számára és magánszemélyként értesít minket a felajánlott 1% elutasításáról.
 
Másik kérdés, elvárás mindig a felajánlást adó adóalanyok részéről, amely szerintem jogos elvárás, a részükről, hogy a kapott 1% felhasználásáról a nonprofit szervezetek miért nem küldenek, vagy raknak ki egy tájékoztatót a honlapjukra, hogy mire használták fel az 1%-ot, mit fejlesztettek, mit vásároltak belőle.
 

Így győződhetünk meg róla, hogy célba ért az 1% 

Összefoglalva, érdemes az adónk 1 %-ának felajánlását, valamint a bevallás leadását követően is figyelemmel kísérni és megnézni a támogatott szervezet honlapját, közleményeit, hogy mire használták fel. A támogatott szervezet beszámolójának áttekintésével is képet kaphatunk a felajánlott adónk felhasználásáról, illetve az adóhatóság honlapján is érdemes megnézni, nem zárta-e ki az adóhatóság a szervezetet.
  

Adóoptimalizálás 1% felajánlással 

Adóoptimalizálási célokat is szolgálhat az 1%-unk felajánlása egy szervezet számára úgy, hogy nagyon sok társaság létrehoz közösen egy alapítványt, mely több társaság céges óvodáját, bölcsődéjét működteti, így a társaságok dolgozói ezen alapítványnak, ha juttatják az 1% adójukat egy nagyobb volumennel rendelkező adóoptimalizálási célt valósítanak meg, illetve a részt vevő társaságok adományt nyújtanak az alapítvány számára, ezáltal testközelből láthatjuk, hogy a felajánlott 1%-unk hova jut, milyen fejlesztéseket valósítanak meg belőle, illetve ezáltal egy többszörösen megtérülő felajánlásról van szó.
 
Az Adó1százalék.com szakértője:
Kneitner Lea
Igazságügyi és okleveles adószakértő