Segítő, tájékoztató videókat rakott fel a NAV a napokban honapjára, hogy megkönnyítse az adóbevallási procedúrát. A videókat innen is megtekintheti.
 
 
Mint, ahogy arról már korábban is beszámoltunk az idei évtől a NAV az adófizetők jó részének elkészíti adóbevallás tervezetét (e-SZJA), és ha abban nem talál hibát az adózó, nincs további dolga.
 
Ha Önnek van Ügyfélkapu regisztrációja: A tervezetet 2017. március 15-től megnézheti és módosíthatja a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető weboldalon.
 
Ügyfélkapu regisztráció hiányában az e-SZJA igénylése a NAV ügyfélszolgálatain nyújtható be. Az igénylés alapján adóbevallási tervezetét 2017. május 2-ig kapja meg postán.
 
Az adóbevallás leadásának és befizetésének határideje 2017. május 22. Ha egyetért bevallási tervezetével, nincs más teendője, május 22-től a NAV véglegesíti a tervezetet, és az lesz a hivatalos adóbevallása.
 
Ha azonban hibát észlel bevallásában, és az nem javítható az Ügyfélkapun keresztül, tehet saját bevallást a 16SZJA nyomtatvány kitöltésével, amelyet május 22-ig adhat le az adóhatósághoz – elektronikus, postai úton, illetve személyesen a NAV ügyfélszolgálatán.
 
Sokan felkeresték már a NAV, új, internetes e-SZJA felületét, hogy megnézzék, mit tartalmaz szja-bevallási tervezetük - írja közleményében az adóhatóság.
 
Az adófizetőknek felelősségük és érdekük, hogy a tervezetekből ne maradjon ki semmi, ezért érdemes mielőbb átnézni a NAV kimutatását. Legegyszerűbben ezt ügyfélkapus jelszóval a nav.gov.hu oldalról elérhető új felületen lehet.
 
Ha elakadna az adóbevallás jóváhagyásában, esetleges kiegészítésében, vagy akár az 1+1 százalék felajánlásban, akkor nagy segítséget jelenthetnek a NAV rövid tájékoztató videói - hívta fel a figyelmet közleményében az adóhatóság. Íme a videók:
 
 
 
 
Szerző
Ivanyos Judit