Az Egyesült Királyság 2019. március 29-én tervez kilépni Európai Unióból 2019. (BREXIT). Két nap maradt hát a napig, ami miatt évek óta lázban és a kontinens, és bár még minden bizonytalan, a NAV szükségesnek látta tájékoztatni a lakosságot, összegyűjteni a feladatkörét érintő legfontosabb aktuális tudnivalókat.
A tájékoztatás tematikus tartalommal készült, hasznos linkek feltüntetésével, illetve az Európai Bizottság híreivel. A kilépéssel jelentős változás áll be a vámmal összefüggő ügyek esetében, ez a tájékoztató elsősorban azok számára hasznos, akiknek a gazdasági tevékenysége, egyéni vagy üzleti útjai az Egyesült Királyságba irányulnak.
 
 

Aktuális információk

 
Mivel a folyamatnak számos bizonytalan pontja van, az Egyesült Királyság szükségét látta egy olyan vámtételi lista létrehozását, ami megállapodás nélküli kilépés esetén 12 hónapig less érvényben. Ezt itt tudja megtekinteni.
 

Hasznos honlapok

 
A NAV felhívja rá a figyelmet, hogy a naprakész információkat leggyorsabban az Egyesült Királyság kormányának honlapjáról tudhat meg, tehát ha önnek a bevezetőben említett érdekeltségei vannak, mindenképpen kövesse figyelemmel ezt a honalpot.
 

Mi változik?

 
A rövid válasz erre ez lenne: sok minden. Kicsit hosszabb válasz, hogy sokminden, de azt még senki nem tudja pontosan, hogy mi. Összeszedtük a pontokat, amikben biztos, hogy változás fog beállni. A kilépés pillanatától kezdve az Egyesül Királyság harmadik országnak fog számítani, és mint ilyen, más szabályok fognak rá vonatkozni.
 

Vámeljárások, engedélyek, adózás

 

Árutovábbítás, vámeljárás

 
A kilépés időpontjától kezdődően – amennyiben az áru szállítása az áru jellegéből fakadóan az uniós jog alapján engedélyhez kötött – az EU-27-ből az Egyesült Királyságba vagy fordítva történő szállítások esetében szükség lesz behozatali/kiviteli engedélyre. A dokumentum az ilyen engedéllyel érintett áruk felsorolását tartalmazza.
 

Behozatali és kiviteli engedélyek

 
A kilépés időpontjától az Egyesült Királyságból behozott áru vámfelügyelet alá tartozik. Ebből a dokumentumból megtudhatja, ezen áruk behozatalánál milyen változásokra kell számítani vám, áfa és jövedéki adó szempontjából.
 

Vámügyek és közvetett adózás

 
A kilépés időpontjától a határon átnyúló árumozgásra vonatkozó szabályok nem alkalmazhatók a huszonhét uniós tagállam és az Egyesült Királyság viszonylatában. Ebben a dokumentumban azokat a szabályokat tudja megnézni, amiket a kilépés időpontjától kezdődően az áfa tekintetében alkalmazandük az árukra.
 

Származás

 
Szabadkereskedelmi megállapodások és/vagy jogszabályok eredményeként az importálták javak alacsonyabb mértékű vámtételre válhatnak jogosultakká. Az ilyen kedvezményes, azaz preferenciális elbánás feltétele, hogy az áruk a megállapodásban, vagy jogszabályban meghatározott preferenciális származási szabályoknak megfeleljenek, a származás igazolt legyen és az importőr a preferenciális elbánást kérelmezze. Itt nézze meg, mi változik!
 

Vámérték, Szellemi tulajdonjogok, Korlátozások, tilalmak

 
Az Egyesült Királyság a BREXIT időpontját követően is része marad a Vámérték Egyezménynek, melyen az uniós vámjogszabályok alapulnak. Emiatt alapjaiban változást az Egyesült Királyság által alkalmazott vámérték szabályok tekintetében a megállapodás nélküli BREXIT forgatókönyv megvalósulása sem okozna.
 
A szellemi tulajdonjogok talán az egyik legzűrösebb kategória ebben a folyamatban, a részleteknek itt tud utánanézni.
Korlátozások és tilalmak fognak vonatkozni néhány oylan termékre, amikre eddig nem vonatkoztak, például haditechnikai termékekre, a behozatalnál pedig a fuortartalmú gázokra vonatkozó szabályok módosulnak.
 

Utasforgalmi információk

 
A tájékoztatás tartalmazza, hogy a kilépés időpontjától kezdődően az Egyesült Királyság állampolgárait a schengeni térségbe való belépésük és az onnan való kilépésük során harmadik országok állampolgáraira vonatkozó szabályoknak megfelelően fogják ellenőrizni. Gyakorlatban ez annyit tesz csupán, hogy ismét útlevéllel utazunk majd az Egyesült Királyságba: ha arra vezet az útja, erről ne feledkezzen meg!
 
 
 
 
Szerző
Mirkó Anna