Hazánk egyik legnagyobb gyermekonkológiai intézménye a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikája, vagy ahogyan mindenki emlegetni szokta, a Tűzoltó utcai Gyerme. Itt gyógyul a magyarországi daganatos és leukémiás gyermekek körülbelül fele. A Klinika immár 27 éves alapítványa az Őrzők Alapítvány, melyet Prof. Dr. Schuler Dezső hozott létre. A sokrétű tevékenység közül, melyet az alapítvány végez, egyik a gyermekek számára, az intézmény onkológiai-és hematológiai rendelőjében kialakított Őrzők Élményműhely.
 
 

Ha szeretné felajánlani adója 1 százalékat a szervezet részére, akkor tekíntse meg az Őrzők Alapítvány adatlapját, ahol pár kattintással tehet felajánlást.

 

Az Őrzők Élményműhely azért jött létre, hogy a klinikánkon gyógyuló gyermekek számára könnyebbé tegye a bent töltött időt, és a kezelésekre, kontrollokra  való várakozást. Az onkológiai-és hematológiai ambulancián berendezett élményterápiás foglalkoztatónkban munkatársaink és önkénteseink (pszichológusok, kézművesek, pedagógusok) társasjátékokkal, kreatív ötletekkel  készülnek nap mint nap, hogy jókedvet, vidámságot és épülésre szolgáló elfoglaltságot tudjanak nyújtani. A 2012 óta működő kezdeményezés szülői igény és ötlet alapján indult, és azóta is minden évben megújuló választékkal és lelkes munkatársakkal várjuk a hozzánk érkező családokat. A nehéz és sokszor fájdalmas vizsgálatok és beavatkozások alkalmával a klinikánk kis betegei gyakran szorongással és bizonytalansággal küzdenek, idegen számukra a kórház, hiányzik a megszokott környezet, a család és a barátok. Tudjuk, hogy a szülőknek is annál nehezebb kórházba vinni gyermeküket, minél nagyobb ellenállással kell megküzdeniük a részükről. Ezért is hatalmas öröm, amikor elmesélik édesanyák gyermekük lelkesedését, miszerint alig várta, hogy jöhessen a klinikára, mert annyira szeret az Őrzők Élményműhelyben alkotni, játszani. Úgy érezzük, hogy a munkánknak igazán van gyümölcse, mikor egy gyermek azért nyafog, mert még maradni szeretne, pedig a vizsgálattal, kezeléssel már végzett. Vagy mikor klinikánk orvosai meghatódnak az ajándéktól, amit kis kezek Élményműhelyünkben készítenek számukra.
 
 
Szintén fontos út a gyógyuláshoz, hogy az Őrzők Élményműhelyében játék közben a gyermekek között új barátságok alakulnak, és a közös élmények, valamint a tapasztalatok cseréje mind  hozzájárulnak a nehézségekkel való megküzdéshez.
 
De kik is az Őrzők? Olyan lelkes szakemberek, akik tudásuk és szívük legjavát nyújtják a daganatos és leukémiás gyermekek gyógyulásához. Olyan önkéntesek, akik átérzik a gyermekek betegségével járó küzdelem nehézségét, és hiszik, hogy ha csak egy kicsivel is könnyebbé tudják tenni a kezelések, a gyógyulás útját, ha barátságosabbá tudják tenni a gyógyulás környezetét, akkor munkájuk értékes hozzájárulás tud lenni a Tűzoltó utcai Gyermekklinika számára.
 
Az Őrzők Élményműhelyben a gyermekek átélhetik az alkotás adta örömöt, felfedezhetik saját képességeiket, kifejezhetik érzelmeiket. Ehhez olyan eszközöket állítunk össze, melyek követik az aktuális évszakot és ünnepkört, hogy a kórházon kívüli élethez könnyen tudjuk kötni az alkotás folyamatát. Szeretnénk, ha állandó maradna a kapcsolat a „kinti” és a kezelések miatti „benti”, kórházi élet között, ha tudatosulna, hogy a gyógyulás ideje csupán átmeneti állapot, hiszen a nálunk kezelt gyermekek közel 80 százaléka teljesen meggyógyul.
Nekünk, Őrzőknek az az egyik legfontosabb célunk, hogy minden gyógyulófélben lévő kis beteg és kontrollra érkező gyermek jobban érezze magát a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán, szerezzen pozitív élményeket, így lelkileg is a gyógyulás felé induljon el.
 
 
Reméljük, hogy minél több kellemes élmény fűződik kórházunkhoz, annál könnyebben átvészelhetőek a nehezebb pillanatok, és idővel annál pozitívabbá válik a gyógyulás emléke.
Mi minden nap segítünk a gyógyulásban, segíts Te is!
 
Szerző
Ivanyos Judit