Magyarországon az utóbbi időben egyre több nemzetközi cégnél dolgoznak külföldi kiküldöttek, mely személyek általában egyben magyar adójogi illetőséggel is rendelkeznek, így magyar személyi jövedelem adó bevallás kitöltésére is kötelezettek. Ennek eredményeképpen ezen magánszemélyek is jogosultak az adójuk 1%-ának felajánlására.
 
A külföldről Magyarországra kiküldött személyek esetében általában a fogadó társaság vagy a fogadó társaság bérszámfejtési szolgáltatásait biztosító, külső társaság feladata szokott lenni a személyi jövedelem adó bevallás elkészítése, így ilyen esetben a külföldi kiküldött személyek, ha szeretnének ezen jogukkal élni, ahhoz tájékoztatást kell, hogy kapjanak idegen nyelven a fogadó társaságtól, vagy a fogadó társaság kiszervezett bérszámfejtési szolgáltatásokat nyújtó társaságától.
 
Az idegen nyelvű tájékoztatást kiemelten fontosnak tartom a külföldi kiküldöttek esetén az adó 1%-ának felajánlása szempontjából, hiszen ők másképpen ezen jogukkal nem fognak tudni élni, hiszen nem áll rendelkezésükre egyéb forrásból idegen nyelven erre vonatkozóan elérhető adat.
 
Ez a tájékoztatás a magánszemélyek ezen csoportja esetében a gyakorlatunk szerint éveken keresztül elmaradt, pedig óriási potenciált jelentenek az adó 1% fogadására képes társaságok esetében.
 
A kiküldöttek egy másik csoportját képezik azon személyek, akiket magyar magánszemélyként külföldre küldtek ki. Ezen személyek esetében, ha van Magyarországról származó jövedelmük vagy az adóügyi illetőségük még nem tevődött át a fogadó országba, akkor Magyarországon személyi jövedelem adó bevallás készítésére kötelezettek a magyar jövedelmük vagy a világjövedelmük kapcsán, így ők is fel tudják ajánlani az adójuk 1%-át.
 
Az Adó1százalék.com szakértője:
Kneitner Lea
Igazságügyi és okleveles adószakértő