A kerékpározás reneszánszát éli, a Magyar Kerékpárosklub felmérése szerint 2021-ben az előző évi 15%-os növekedésen túl további 2,6%-kal nőtt a Budapesten kerékpározók száma. Ezt a trendet tovább növelheti, hogy 2022. január 1-től a munkáltatóknak lehetősége van adómentes cafeteriaelemként kerékpárhasználatot biztosítani munkavállalóik számára.
Az adómentességnek nem feltétele, hogy munkavégzés céljából használja a dolgozó a kerékpárt, hanem kizárólag a magán célú használat adómentes.

Milyen kerékpár használata biztosítható adómentesen?

A kerékpár alatt a köznapi értelemben vett kerékpárt kell érteni, vagyis azt a járművet:
  • amelyet kizárólag emberi erővel lehet hajtani, vagy
  • amelynek használatát legfeljebb 300 watt teljesítményű elektromos motor segíti.
 
A roller, az elektromos roller vagy más, közlekedésre használható kétkerekű eszköz nem tartozik az adómentesen biztosítható juttatás körébe.

Fontos, hogy a szabály szerint nem a kerékpár megszerzése adómentes, csak annak magáncélú használatba adása, tehát a kerékpárnak a munkáltató tulajdonában kell lennie.
 
Ha azt a munkavállaló tulajdonába bocsátja, akkor a munkavállaló adóköteles jövedelmet szerez, amely után személyi jövedelemadót kell fizetnie. Sőt, ha a cég korábban levonta a kerékpár áfáját, akkor az ingyenes átadáskor áfafizetési kötelezettség is felmerül, viszont a társasági adó szempontjából ilyen esetben is elszámolható lesz a költség.

Milyen lehetőség van arra, ha a cég nem szeretne kerékpár flottát beszerezni?

Adómentesen biztosítható a kerékpárhasználat megosztáson alapuló közösségi közlekedési szolgáltatáson keresztül is. Ilyen esetben a munkáltató a kerékpárt a nevére szóló számla alapján, igazoltan bérli a szolgáltatótól.

Ha azonban a kerékpárt a magánszemély bérli, és munkáltatója csak megtéríti számára a bérleti díjat, akkor az már nem tekinthető adómentes juttatásnak. Ahogyan például a helyi tömegközlekedési bérlet esetén is a munkába járásra adott költségtérítés adóköteles jövedelem.
kép forrása: www.pexels.com
 
 
Szerző
Szabó Éva