Idén az személyijövedelemadó bevallás jól ismert május 20-i határidejére esik pünkösdhétfő, ezért az szja bevallásokat egységesen minden adózónak május 21-ig kell benyújtani, és ezzel párhuzamosan kell az adókötelezettséget is megfizetni. Cikkünkben összegyűjtöttök a szja bevalláshoz kapcsolódó legfontosabb határidőket.
 

Január 31.

 
Eddig az időpontig kell a munkáltatóknak, kifizetőknek átadniuk az összesített igazolást a dolgozóik számára a 2023. évi jövedelmükről. Az igazolást a kitöltött és cégszerű aláírással ellátott 23M30-as formanyomtatványon a legegyszerűbb átadni a természetes személyeknek, de ennek használata a munkáltatók számára nem kötelező. Az összesített igazolás tartalmazza, hogy a munkáltató 2023-ban milyen jogcímeken, milyen összegű kifizetéseket, juttatásokat teljesített a természetes személynek, így ez alapján az adózók az szja bevallásban könnyen fel tudják tüntetni a munkáltatótól származó bevételeiket. Az igazolás szintén hasznos az adózók számára a bevallási tervezet áttekintéséhez is, de azt beküldeniük nem kell a NAV-hoz.


Február 15.

 
A munkáltatók, kifizetők eddig az időpontig kötelesek kiadni a kedvezményre jogosító igazolásokat a dolgozóknak. Ilyen rendelkezésre és a kedvezményre jogosító igazolások az alábbiak:
 • Igazolás a magánszemély részére a 2023. évben az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózott bevételekről és a levont adóról, valamint a magánszemély által átvállalt kötelezettségről
 • Igazolás a 2023. évre kiadott súlyos fogyatékosság minősítéséről
 • Igazolás a magánszemély által a 2023. évre tehető önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozathoz
 • Igazolás a magánszemély által a 2023. évre tehető nyugdíjelőtakarékossághoz kapcsolódó nyilatkozathoz
 • Igazolás a magánszemély magyarországi vagy más EGT-állambeli biztosítóval kötött nyugdíjbiztosítási szerződéséről és a magánszemély által az adóévben befizetett, rendelkezés alapjául szolgáló összegről a magánszemély rendelkező nyilatkozatának megtételéhez
 

Március 15.

 
Ekkortól lesznek elérhetőek az eSZJA oldalon az Ügyfélkapun keresztül a NAV által elkészített bevallási tervezetek. Az szja bevallási kötelezettség legegyszerűbben a tervezetet felhasználva teljesíthető, amelyet az adóhivatal nem csak magánszemélyeknek, hanem egyéni vállalkozóknak, mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is elkészít. Azonban az utóbbi három kategóriába tartozó adózóknak a beküldés előtt még ki kell egészíteniük azt a tavaly szerzett jövedelmük adataival.
 

Március 18.

 
Azok, akik nem rendelkeznek KAÜ azonosítóval eddig az időpontig kérhetik a NAV által készített bevallás-tervezet postázását, amelyhez csak adóazonosító jelüket és születési dátumukat szükséges megadniuk. Ezt követően már csak személyesen a NAV ügyfélszolgálatain juthatnak hozzá a számukra készült szja-bevallási tervezethez.
 
Milyen módon lehet kérni a postázást?
 • SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon a következő formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn,
 • az eSZJA-oldalon elérhető webűrlapon,
 • levélben,
 • a BEVTERVK formanyomtatványon,
 • telefonon, a 1819-es hívószámon,
 • személyesen, az ügyfélszolgálatokon.

 
Április 30.


Az adózók által 2024. március 18-ig igényelt papíralapú bevallás-tervezeteket a NAV eddig az időpontig küldi meg.


Május 21.


Ez a dátum a személyi jövedelemadó bevallás benyújtási- és befizetési határideje, amely 23SZJA nyomtatványon tehető meg. Ezzel párhuzamosan a 1+1%-os felajánlásról is eddig kell rendelkezni, amelyre a 23EGYSZA nyomtatvány szolgál. Az összevont adóalap 1%-át egy civil kedvezményezett számára, míg további 1%-át egy technikai számmal rendelkező vallási közösség számára, vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak, - ami idén is a Nemzeti Tehetség Program - lehet felajánlani.
 
forrás: NAV
kép forrása: Canva
 
Szerző
Szabó Éva