2024. január 1-től a hagyományos számsorsjátékok, mint amilyen az ötös lottó is személyi jövedelemadó mentessé váltak.

Az első ötös lottó sorsolásra Magyarországon 1957. március 7-én került sor. Ekkor még az Országos Takarékpénztár szervezésében valósult meg a számsorsjáték, bevezetésének elsősorban az állami bevételek növelése, és az 1956-os forradalom után a közhangulat javítása volt a célja.

Ma a Szerencsjáték Zrt. bonyolítja le az ötös lottó játékot, amelyen a telitalálatos szelvényhez 90 számból kell eltalálni az öt nyerőszámot. A legnagyobb nyeremény 2020-ban a 13. játékhéten került kisorolásra, amikor a nyertes 6.431.516.010 forinttal lett gazdagabb. Köztudottan a várható nyeremények eddig is nettó összegek voltak, ami után a Szerencsejáték Zrt. fizette meg az adót a nyertesek helyett.


Az Országgyűlés határozata alapján 2024. január 1-től azonban lottónyeremények mentesek az adó alól, azaz sem személyi jövedelemadót, sem más adót nem kell utánuk fizetni. Ebből az következik, hogy még magasabbak lehetnek a várható nyereményösszegek, amely tovább növeli a játékkedvet.


Nem csak az ötös lottó válik adómentessé

 
Az ötöslottón kívül ez a szabály vonatkozik a
  • a Hatoslottón,
  • a Skandináv lottón,
  • az Eurojackpoton,
  • a Luxoron,
  • a Jokeren
  • a Kenón és
  • a Puttó játékon elért nyereményekre is.

 
Hogyan játszhat?


A hagyományos lottózóban feladott szelvény mellett ma már elektronikus úton is többféleképpen részt lehet venni a játékban. Mobiltelefonról sms-ben a 1756-os telefonszámra küldhetőek el a megjátszani kívánt számok, vagy az Okoslottó mobilalkalmazáson keresztül vásárolható egyszerűen lottószelvény. Továbbá internetes játékot is lehet játszani, amihez csak a Szerencsjáték Zrt. honlapján történő gyors regisztráció, és egyenlegfeltöltés szükséges.

Fontos megjegyezni, hogy a túlzásba vitt szerencsejátéknak káros következményei lehetnek, ezért a cég felhívja a figyelmet a felelős játékra, elektronikus csatornáin többek között biztosítja az önkorlátozás lehetőségét, valamint a figyelmeztető funkciók beállítását is.

kép forrása: Canva
 
Szerző
Szabó Éva