Ha munkáltatója készíti el adóbevallását, akkor március 20-ig juttathatja el hozzá a kedvezményekhez szükséges igazolásokat.
 
 
Idén is lehetőségük volt az adófizetőknek azt választatni, hogy a munkáltatójuk készítse el szja-bevallásukat. Ehhez a 16NY29-es nyomtatványt kellett kitölteni és leadni január 31-ig a munkáltatóhoz. Amennyiben a munkáltató vállalta, hogy elkészíti a 2016-os adóévről szóló bevallását, akkor március 20-ig, azaz jövő hétfőig köteles átadni minden olyan dokumentumot és igazolást, amelyek a bevalláshoz szükségesek lehetnek.
 
Milyen igazolásokat kell leadni?
Amennyiben valamilyen kedvezményre jogosult, az alábbi nyilatkozatok leadásával igazolhatja munkáltatója felé.
 
  • Adóelőleg nyilatkozat az adóelőleg meghatározása során figyelembe vehető költségekrő - pdf, doc
  • Első házasok kedvezménye - pdf, doc
  • Családi kedvezmény - pdf, doc
  • Személyi kedvezmény nyilatkozat (súlyosan fogyatékos személyek részére) - pdf, doc
 
Érdemes tudni, hogy az adóelőleg-nyilatkozat nem csak a munkáltató számára adható, hanem olyan kifizető felé is, aki összevonás alá eső rendszeres jövedelmet juttat az adózónak. Ilyennek tekinthető a havi, heti bér, munkadíj, tiszteletdíj, személyes közreműködés ellenértéke, egyéb juttatás. Ilyen kifizetőnek minősül például az a megbízó, aki rendszeresen juttat megbízási szerződés alapján díjat a magánszemélynek, valamint az is, aki rendszeres bérleti díjat fizet a magánszemélynek. 

 

Mit kell tenni a leadás után?

A nyilatkozat leadása után általában nincs más teendője adózónak. Ha azonban az év közben változás áll be a nyilatkozat tartalmával kapcsolatban, akkor új nyilatkozatot kell tennie, illetve, ha a jogosultság megszűnik, vissza kell vonni a nyilatkozatot
 
Fontos, hogy a nyilatkozat példányban készüljön el, amelyből az egyik a munkáltatónál, a másik a munkavállalónál marad. A feleknek a saját példányukat legalább 5 évig meg kell őrizniük.