A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette a 2023-as ellenőrzés tervét, amelyben megjelölte, hogy melyek a kiemelt ellenőrzési irányok. Ezek meghatározásához a rendelkezésére álló és a nemzetközi információ cserével szerzett adatokból kockázatelemzést végez a hivatal, amelyhez mesterséges intelligenciát is bevet.
 

 

Jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységek

 
Az adóhivatal veszélyeztett ágazatoknak tekinti az építőipart, a számítástechnikai termékek kereskedelmét, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelmet, a zöldség- és gyümölcskereskedelmet, és az online értékesítést is. Ezen tevékenységek a korábbi ellenőrzési tapasztalatok alapján jelentős költségvetési kockázatot hordoznak.
Emellett idén az ellenőrzések célkeresztjébe kerülnek
  • az étrendkiegészítőket,
  • a tüzelőanyagot forgalmazók,
  • a klímát értékesítők és -szerelők, valamint
  • a marketing-, reklám-, médiaszolgáltatás és filmgyártás területén tevékenykedők is.
 
 

Jogszerű foglalkoztatás vizsgálata

 
A jogszerű foglalkoztatás kérdése évek óta az egyik kiemelt vizsgálati terület a NAV ellenőrzések esetén. Ilyen jellegű ellenőrzésre a vagyonvédelmi és az építőipari szektorban, a takarítással, valamint munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozások számíthatnak, ahol a feketefoglalkoztatás kiemelkedő mértékű.
 


A kiemelt adózók ellenőrzése


A legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkezőket rendszeresen vizsgálja a hivatal, hiszen ezek a multinacionális vállalkozások jelentős összegű adót fizetnek be az államkasszába, amelyek jelentős hatást gyakorolnak a költségvetési bevételekre. A kiemelt adózók esetén az (fejlesztési-, energiahatékonysági beruházási-, felújítási) adókedvezmények, és a transzferárak, valamint az MRP szervezetek ellenőrzése a fontos szempont.
 
 
Mindemellett a Magyarországon forgalomba helyezett új gépjárművek adóeljárásait is kiemelten ellenőrzi a hatóság. Azt vizsgálják, hogy az EU-ból és a harmadik országból behozott új gépjárművek után megfelelően megfizetésre került-e a regisztrációsadó- és az áfa.

Idén is figyelmet fordítanak az online kereskedelem egyre növekvő népszerűsége miatt az import esetén a vámellenőrzésekre, valamint az importcikkek termékbiztonságára, és arra, hogy a hamis termékeket kiszűrjék.
 
Azoknak a vállalkozásoknak, amely az adóhatóság látókörébe kerülhetnek idén, érdemes adózási gyakorlatukat felülvizsgálniuk, hogy felkészüljenek egy esetleges adóellenőrzésre, míg a legkisebb vállalkozásokat 2023-ban a NAV támogató eljárással segíti.
 
kép forrása: Pixabay
 
Szerző
Szabó Éva