Az szja-bevallási tervezet elektronikusan az eSZJA portálon érhető el, míg azoknak, - akik nem tudják azonosítani magukat a Központi Azonosítási Ügynök segítségével, és kérték a tervezet postázást, - május 2-ig fogja megküldeni az adóhatóság.

A bevallási tervezetet minden esetben ellenőrizni kell, és szükség esetén módosítani kell az adókockázat elkerülése és az elérhető adókedvezmények érvényesítése érdekében. A tervezet például nem tartalmazza sem a külföldről, sem a magánszemélyektől származó bevételeket, így ezekkel a tételekkel ki kell azt egészíteni.

Azonban vannak olyan jövedelmek, amelyek adómentesek, illetve a jövedelembe be nem számító bevételi formáknak minősülnek, így nem kell azokról bevallást benyújtani.


 
Egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem

 
A mentesített keretösszegig nem kell bevallást benyújtani az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem után.
A mentesített keretösszeget úgy kell kiszámolni, hogy a foglalkoztatott napok számát meg kell szorozni a minimálbér vagy a garantált bérminimum napibérre vetített összegének 130 százalékával, azaz minimálbér esetén 13 871 Ft-tal, míg a garantált bérminimum esetén a 17 719 Ft-tal.
A keretösszeg felett kell szja-bevallást benyújtania, viszont abban jövedelemként a mentesített keretet meghaladó részt kell csak figyelembe venni. Továbbá ebben az esetben a bevallás-tervezet tartalmazza a mentesített keretösszeget meghaladó jövedelmet és annak adóját.
 
 

Nyugdíj és más nyugdíjnak minősülő ellátások

 
A nyugdíj és a nyugdíjnak minősülő ellátások adómentes juttatások, tehát nem kell utánuk szja-bevallást benyújtani, illetve ezek a bevallási tervezetben sem kerülnek feltüntetésre.
 
Ilyenek a
  • nyugdíj,
  • a megváltozott munkaképességűek ellátásai: a rokkantsági ellátás, a rehabilitációs ellátás,
  • a korhatár előtti ellátás és
  • a szolgálati járandóság.
 
 

Szakképző iskolai, vagy egyetemi ösztöndíj

 
Amennyiben valaki oktatási intézményben folytatott nappali tagozatos tanulmánya után tavaly csak ösztöndíjban részesült, akkor arról nem kell szja-bevallást benyújtani, és a bevallási tervezetben sem fog megjelenni ez az összeg, hiszen mentes az adó alól.
 
kép forrása: Pexels
 
Szerző
Szabó Éva