Ahhoz, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal teljesítse a magánszemélyek 1+1 %-os felajánlását, érvényes rendelkezőnyilatkozatra van szükség. A rendelkezés azonban nem csak a magánszemély, hanem a megjelölt kedvezményezett miatt is érvénytelenné válhat. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelni ahhoz, hogy érvényes legyen az 1+1%-os rendelkezés.
 
Az első és legfontosabb feltétele az 1+1%-os felajánlás érvényességének, hogy a rendelkezőnyilatkozatot a megjelölt határidőig, 2024. május 21-ig el kell juttatni az adóhatósághoz. Mivel a határidő jogvesztő, így késedelmes benyújtás esetén a nyilatkozat automatikusan érvénytelen lesz.
 


Milyen hibák miatt válhat még érvénytelenné a magánszemély rendelkezése?

 
Ha a civil kedvezményezett adószámát, vagy a technika számmal rendelkező kedvezményezett technikai számát nem tartalmazza a nyilatkozat, vagy hibás, esetleg nem olvasható a megjelölt azonosító, akkor érvénytelen a rendelkezés.

Abban az esetben sem érvényes a nyilatkozat, ha azon a magánszemély két ugyanolyan kedvezményezetti körbe tartozó szervezetet jelölt meg, például két alapítványt vagy két egyházat.

Érvéntelennek minősül a nyilatkozat, ha a magánszemély azt munkáltatója útján juttatja el az adóhatósághoz, de a borítékon nem szerepel az adószáma, vagy a boríték nincs lezárva, esetleg a lezárt boríték ragasztási felületét nem írta alá.

Amennyiben a magánszemély az adóját a megadott határidőig nem fizette meg, akkor szintén érvénytelennek tekinti az adóhatóság a rendelkezést.

Akkor sem érvényes a rendelkezés, ha a NAV legfeljebb 12 havi részletfizetést vagy halasztást engedélyezett a magánszemélynek az adója megfizetésére, de az az engedélyezőhatározatban előírt feltételeket nem teljesítette.

Az adóhatóság nem fogadja el továbbá a többes rendelkezést. Ez azt jelenti, hogy ha leadott nyilatkozata után az adózó úgy dönt, hogy mégis inkább másnak szeretné felajánlani adója 1+1%-át, és még egy nyilatkozatot benyújt, akkor mindkettőt érvénytelennek tekinti a hivatal.
 


Milyen problémák merülhetnek fel a kedvezményezettek oldaláról?


Nem érvényes a rendelkezés, ha az adózó olyan szervezetet jelölt meg, amely nem szerepel a felajánlásra jogosultak listáján.
 
A kedvezményezett miatt akkor válik érvénytelenné a rendelkezés, ha az nem tett eleget a törvényben meghatározott elszámolási kötelezettségének, ezért kizárásra került.
 
Abban az esetben, ha az adózó bármely okból érvénytelen nyilatkozatot adott le, akkor az adóhatóság felveszi vele a kapcsolatot. Tehát aki nem kapott ilyen értesítést a NAV-tól, és az általa választott kedvezményezett szerepel a NAV listáján, az nyugodt lehet afelől, hogy felajánlása célba ért.
 
forrás: NAV
kép forrása: Pixabay
 
Szerző
Szabó Éva