"A legnagyobb tiszteletem a Reumatalógia A5 osztályé!! Mind az orvosok mind a nővérek! A hatalmas emberség és nem utolsó sorban a tudás, amivel rendelkeznek, azt elmondani szóval nemlehet!!! Csak köszönetet tudok mondani és mérhetetlen nagy hálát, amit a lányomért tettek, megköszönni nem tudom elégszer!!!" - olvasható egy édesanya bejegyzése a Tűzoltó utcai Gyermekklinika Facebook oldalán. Mindez csupán az egyike a naponta tucatjaival érkező hálát kifejező bejegyzésnek, vagy éppen képnek a lábadozó vagy már megyógyult, mosolygós gyerekekről.
 
De vajon minek köszönhető ez a sok pozitív visszajelzés? Miért is ennyire elégedettek a szülők és a gyerekek a Gyermekklinika munkájával? Utánajártunk! 
 
Adó1százalék.com: Ha valaki járt már kórházban beteg gyermekével, pontosan tudja, milyen nehézséget okoz, hogy éjszakára is ott maradhasson vele. A Tűzoltó utcai Gyermekklinikán azonban ez is megoldott, ráadásul ingyenesen.
 
Dr. Tomsits Erika, secsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus, neonatológus szakorvos, egyetemi docens, az Alapítvány kuratóriumának elnöke: A baba-mama szoba lényege, hogy a szülőnek is van saját ágya, általában az ilyen szobákhoz még saját fürdőszoba is tartozik. Maximális a kihasználtságuk ezeknek a szobáknak. Érthető módon nagy az igény a súlyos, vagy krónikus betegek esetében, vagy pl. a szoptatott beteg csecsemők esetében is és akkor is, ha szakmai szempontból szükséges a kis beteg elkülönített kezelése. Ezen utóbbi esetekben a baba-mama szobás elhelyezésnek nincs térítési díja.
 
 

Ha szeretné felajánlani adója 1 százalékát a szervezet részére, tekintse meg a Tűzoltó utcai Gyermekklinika Betegeiért Alapítvány adatlapját, amelyen keresztül pár kattintással tehet felajánlást.

 
Adó1százalék.com: Mit jelent a gyereknek pszichésen, hogy a kórházban ott van mellette az édesanyja?
 
Dr. Tomsits Erika: Ma már ez teljesen természetes, és jogszabályban rögzített joga az édesanyának. Amikor kezdtem a pályámat, akkor egy külön folyosóról nézhettete a szülő beteg gyermekét, a gyerek integetethetett édesanyjának, és valójában minden ilyen „találkozás” csak mind a szülőt, mind a beteg gyermeket felzaklatta. Akkor volt a nagyobb baj, amikor ilyen alkalmakkor a gyermek szép csöndben, apátiásan nézegetett már csak. A felnőtt is fokozottan vágyik betegsége idején szerettei gondoskodására. Egy gyerek fel sem fogja, hogy a szükséges egészségügyi ellátás érdekében szakítják el a szülőjétől. Ilyenkor azt éli meg, hogy testi bajokat  még lelki bajok is tetézik. Gondoljunk csak bele, ha egészségesen kellene – különösen a csecsemőnek – kisgyermeknek elszakadnia pár napra az édesanyjától, már az erősen megviselné mindkettőjüket.
 
Adó1százalék.com: Miből finanszírozzák a baba-mama szobákat?
 
Dr. Tomsits Erika: A baba-mama szobák kialakítását az adófizetőktől kapott adó 1 százalékos felajnálásokból finanszíroztunk, amit ezúton is szeretnénk nagyon megköszönni. 
 
 
Nagyon fontosak számunkra ezek a támogatások, hiszen számos más létfontosságú kiadásunkat az évről évre érkező felajánlásokból fedezzük. Az elmúlt években például beszereztünk műtőasztalt, monitort, infúziós pumpát, sebészeti eszközöket és a diéta megtanításához szükséges szemléltető eszközöket. Többek között az 1%-os támogatásokból újítattuk fel két osztályunkat, korábban a klinika az ambulanciáját és alakítottuk ki a klinika bejáratánál azt a gyermekbarát előteret, ami a képen látható. Jelenleg egy új labor létesül az alagsorban. Az 1%-os adományokból finanszírozzuk továbbá a betegellátáshoz nem közvetlenül kapcsolódó, de annak színvonalát erősen befolyásoló kiadásokat, pl. a nővérek továbbképzését vagy hozzájárulunk egy osztály csapatépítő-tréningjéhez. 
 
Adó1százalék.com: Kiket gyógyítanak a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán?
 
Dr. Tomsits Erika: A gyermekgyógyászat valamennyi területét felöleli az itt folyó gyógyító munka, betegeink újszülött kortól 18 éves korig számíthatnak ránk. A mai napon van 9 napos, és 17 és fél éves betegünk is. A kórház a gyermek onkohematológiai betegek legnagyobb centruma,  a 125 ágyból 55-ágyon ilyen betegségben szenvedőket gyógyítunk,  a többit  pedig, bármely más betegséggel érkezőek használják. 
 
Adó1százalék.com: Tumoros betegeken kívül milyen más krónikus betegségekkel kerülnek ide a gyerekek?
 
Dr. Tomsits Erika: A gyermekgyógyászat minden területét felöleli az itt folyó gyógyító munka. A mindenki által rettegett tumoros betegségeken kívül is van számos, sajnos már gyermekkorban kezdődő súlyos betegség. Ilyen például a gyulladásos bélbetegség, vagy a már két-három éves korban kezdődő cukorbetegség, vagy a veleszületett genetikai betegségek. Az immunrendszer betegségben, a csont és izületi betegségekben vagy az idegrendszert érintő betegségekben szenvedők gyakran folyamatos ellátásra szorulnak és akár hónapokig, évekig tartó gyógykezelést, gondozást igényelnek.
 
 
Sajnos már gyerekkorban is előfordul, hogy a legmagasabb szintű gyógyító munka is kevés a betegség legyőzéséhez. A gyerekgyógyászat sikerességét segíti, hogy a fiatal szervezet nagyon jól regenerálódik. Ebben az életkorban a betegséggel megtámadott szerv, vagy szervrendszer mellett a szervezet többi része egészséges, ezért megfelelő ellátással az esélyeink jobbak.  Elképesztő energiák vannak az emberi szervezetben, és ezt ilyenkor még nagyon jól ki lehet használni. Felelősségünk azonban abban is van, hogy a ránk bízott gyermekeknek a felnőttkori egészségi állapota, életminősége milyen lesz.
 
Adó1százalék.com: Hány gyereket gyógyítanak itt évente?
 
Dr. Tomsits Erika: A kórházban a 2015-s évben 8799  fekvő, és 78.500 ambuláns egészségügyi ellátás történt. A beteg szenvedhet a területi ellátási kötelezettségünkből adódó bármilyen, akár cseppfertőzéssel terjedő betegségben, vagy súlyos, a szakmai munka legmagasabb szintjét megkövetelő betegségben. Kifejezetten fertőző betegségek esetében azonban nem mi vagyunk az illetékesek.
 
A téli, hurutos időszakban sok a légúti megbetegedés, rengeteg a hurutos, lázas, nehézlégzéssel küzdő beteg gyermek. Ilyenkor a nálunk krónikusan gondozott betegek mellett a számunkra kijelölt, területi ellátási kötelezettségnek megfelelő helyről tudunk csak beteget fogadni. A nekünk ellátásra kijelölt területek szakmai profilok szerint különbözőek ( más pl.a kardiológia betegségek, más a gastroenterológiai vagy pl az endokrinológiai betegségek stb. esetében). Például az elsődleges, kórházi gyermekorvosi ellátásra vonatkozó területünk Budapest környéke, míg a klinika közvetlen környezetéből érkező betegek esetében nem mi vagyunk az illetékesek. Az ilyen, zsúfoltsággal járó időszakot leszámítva igyekszünk bárkit fogadni, aki bennünk bízik, és akinek valóban a klinikán nyújtható gyógyításra van szüksége.
 
 
Adó1százalék.com: Kell-e várakozniuk a betegeknek a felvételre?
 
Dr. Tomsits Erika: Egyetemi klinika révén az itt folyó gyógyító munka a szakmai ellátás legmagasabb szintje. Amennyiben olyan betegről van szó, akinél tényleg indokolt, hogy nálunk kezelődjön, akkor nincs várakozás.
 
Vannak olyan esetek, ambulanciák, osztályok, ahol a beteget csak előjegyzett időpontra tudjuk fogadni. Ha azonban bárki, sürgősséget feltüntető beutalóval, vagy súlyos panasszal érkezik a klinikára, akkor az általános ambulanciánkon – bármikor, a nap 24 órájában – szakorvosi vizsgálatot követően születik döntés az azonnali felvételről.