2016. február 1-ig áll módunkban jelezni a munkáltató felé, ha szeretnénk a munkáltatói adómegállapítást kérni a 15NY29-es nyomtatványon. A munkáltató által a számunkra készített adóbevallás egyenértékű azzal sajnos, ha mi magunk készítettük volna el, illetve 2016. március 20-áig át kell adnunk a munkáltató számára az adó alapunk és az adó kiszámításához szükséges igazolásokat.
 
 
Ezek alapján a munkáltató 2015. május 21-éig készíti el a munkavállalók bevallásait, azaz aki még nem adta oda a munkáltatójának az 1+1% felajánlásáról szóló nyilatkozatát még megteheti, nem csúszott ki a határidőből.
 

Ha lecsúszott a határidőről…

Az a magánszemély, aki a munkáltatói adó megállapítást kért, de 2016. május 20-áig nem adja oda a munkáltatójának az 1+1% felajánlásáról szóló igazolást, utána már nem fog tudni nyilatkozni alapesetben, de természetesen rendkívüli esetek ritkábban előfordulnak, mint például akadályoztatás esetén.
 
A munkáltató által elkészített bevallás egyenértékűnek minősül azzal, mintha mi magunk készítettük volna el, azaz sajnos a munkáltató a felelősséget nem veszi át tőlünk. Így a le nem adott 1%-os nyilatkozat az adónk felajánlásáról úgy minősül, mintha a saját hibánkból nem lett volna leadva, még ha magánszemélyként nem is hibáztunk.
 

Mit tehetünk?

Így azt javasoljuk mindenkinek, hogy ha munkáltatói adó megállapítást választott, olvassa végig alaposan a bevallását, kérdezzen, ha valami nem egyértelmű és jól nézzük meg, hogy az adó 1+1% felajánlása megtörtént-e, mert a pótlás sajnos nem jogszerű, ha a saját hibánk, figyelmetlenségünk miatt nem került a bevallás mellé.
 
Viszont jó hír, hogy ha ezt 2016. május 20-a előtt vesszük észre, hogy a munkáltató elfelejtette leadni vagy elkeveredett az adó 1+1% felajánlásáról szóló nyilatkozatunk még időben tudjuk pótolni.
 
Az Adó1százalék.com szakértője:
Kneitner Lea
Igazságügyi és okleveles adószakértő