Az szja-bevallási tervezet kis híján egy hónapja elérhető az ügyfélkapun. A tervezetet nézze át, szükség esetén módosítsa. Olvasson tovább, hogy megtudja, mikre kell odafigyelnie most, hogy ne legyen kapkodás május közepén!

 
A legfontosabb: a jóvá nem hagyott tervezetek május 20-án automatikusan bevallássá válnak. Ez nagyon kényelmes, de sokan elkövetik azt a hibát, hogy rá sem pillantanak, hiszen 2017 óta alig van teendőnk a bevallásunkkal. viszont, ha ön 2018-ban hosszabb-röveidebb ideig volt munkanélküli, vagy származott jövedelme bérbeadásból, akkor önnek bizony van még teendője a bevallásával!
 

Aki olyan jövedelmet szerzett 2018-ban, amelyről a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás, annak a bevallási tervezetet ki kell egészítenie. Mi lehet ilyen jövedelem? A legtipikusabb példája az ingatlanbérbadásból származó, magánszemélytől érkező bevétel.

 

Hátraléka van? Kérjen részletfizetést!

 

Ha a bevallásban szerepel fizetendő személyi jövedelemadó vagy egészségügyi hozzájárulás, és ezek összege nemhaladja meg 200 ezer forintot, akkor – egyéni vállalkozók és az áfás magánszemélyek kivételével – 2019-ben is kérhető, akár hathavi pótlékmentes részletfizetés, amit a bevallásban kell jelölni. Az első részlet befizetésének határideje 2019. május 20.

 

Visszaigénylés

 

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, akkor a visszautaláshoz adja meg a bankszámlaszámot vagy a postai címet, attól függően, hogy miként szeretné visszakapni az adózó az év közben többletként befizetett adót. Ha valaki tavaly több önkéntes pénztárnak is fizetett, a bevallásban kell jelölnie, hogy melyik pénztárhoz kéri a visszautalást.

 

A NAV webes szja-kitöltő programját használók a fizetést a kitöltőfelületen keresztül is megtehetik. A többi adózó az átutalás mellett a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával is befizetheti az adóját.

 

Fontos! Ha ön papíralapú bevallást készít, a főlapot alá kell írnia, különben a bevallás érvénytelen!

 

Az szja 1+1 százalékáról mindenki nyilatkozhat akár a webes felületen, akár papíralapon, melyet postán is beküldhet a NAV-hoz. Ha a felajánló az 1 százalékról rendelkező nyilatkozatot a NAV ügyfélszolgálatán szeretné benyújtani, azt csak személyesen, vagy meghatalmazottján keresztül teheti meg.

Szerző
Mirkó Anna