A belföldi forgalomban lévő, magyar rendszámtáblával ellátott gépjárművel és pótkocsival rendelkezőknek érkeznek az értesítések a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól az éves gépjárműadó fizetésről.
Fő szabály szerint a gépjárműadót két egyenlő részletben, 2022.március 15-ig és 2022. szeptember 15-ig kell rendezni. Újdonság 2022-től, hogy már nem ezer forint kerekítve, hanem a pontos összeget kell befizetni a NAV-nak.

Kell-e gépjárműadót fizetni, ha év közben vásárol autót?

Amennyiben év közben vásárol új vagy újra forgalomba helyezett gépjárművet, akkor a NAV kiküldi Önnek a gépjárműadóról szóló határozatot, és azt 15 napon belül meg is kell fizetnie.
 
Ha viszont használt gépjárművet vásárol, Önnek csak a következő évtől kell fizetnie a gépjárműadót, hiszen azt a járműnyilvántartásban az év első napján üzemben tartóként, ennek hiányában tulajdonosként szerepelő fizeti.
 
Hogyan fizetheti meg a gépjárműadót?
 
A gépjárműadót átutalással a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó-bevételi számlára kell megfizetni.
Továbbá magánszemélyként, ha pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett, akkor rendezheti a díjat:
  • csekken,
  • az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER) keresztül vagy
  • akár a NAV ügyfélszolgálatokon bankkártyával is.
 
A NAV tájékoztatása szerint, ha nem találja a csekket, akkor igényelhet újat a honlapjukon, személyesen ügyfélszolgálatuk valamelyikén, a 1819-es Infóvonalon és már SMS üzenetben is. Ehhez a CSEKK” szót és az adóazonosító jelét kell a 06303444304 telefonszámra elküldenie.
 

Mennyi a gépjárműadó összege?

Személyautók és motorok esetén az adó összegét az adóalapból és az adómértékből lehet kiszámítani. Az adóalap a jármű típusa szerint változhat, azt a járműnyilvántartásban szereplő teljesítmény határozza meg, míg az adó mértéke a gyártási évtől függ.
 
A pontos összeg kiszámításához a NAV honlapján elérhető 95. számú A belföldi gépjárművek adója című információs füzet 9. pontjában találhat segítséget.
 
Mely környezetkímélő gépjárművek adómentesek?
 
Az elektromos és a nulla emissziós gépjárművek után nem kell adót fizetni, amelyek az alábbiak:
  • tisztán elektromos gépkocsi (a forgalmi engedélyben 5E környezetvédelmi osztály szerepel),
  • külső töltésű (plug-in) hibrid (a forgalmi engedélyben 5P környezetvédelmi osztály szerepel),
  • növelt hatótávolságú hibrid (a forgalmi engedélyben 5N környezetvédelmi osztály szerepel),
  • nulla emissziós gépkocsi (a forgalmi engedélyben 5Z környezetvédelmi osztály szerepel).
kép forrása: www.pexels.com
 
Szerző
Szabó Éva