A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége nem csak egy templom, ahová imádkozni jár az ember, hanem tevékeny és érzékeny közösség. Sokféle tevékenységeik között ételt osztanak rászorulóknak, vegetáriánus éttermük van, egy folyamatosan fejlődő ökofalut működtetnek és van még egy saját főiskolájuk is. 
 
Rapcsányi Barbara, e közösség tagja mesél a Krisna-tudat megtapasztalásáról és arról, hogy miben különleges ez az életmód:
 
Vallásos, 32 éves nő vagyok. Abban a világban élek, mint mindenki más. Dolgozom, amiért pénzt kapok, majd elmegyek a közértbe, bevásárolok és megfőzök. Van egy férjem, akivel az első babát tervezzük. Édesanyámmal nagyon jó kapcsolatot ápolok, a testvéreimmel is jól kijövök. Vannak barátaim és vannak olyanok, akiket ha lehet, elkerülök. Akkor miben vagyok én más?
 

Találkozás a válaszokkal

Sosem hittem Istenben. Pontosabban, nem tudtam megfogalmazni, hogy miben is hiszek. Nem volt számomra kielégítő, amit a vallásokról olvastam, láttam, tapasztaltam. A Krisna-tudattal először könyvekből ismerkedtem meg. A több mint 5000 éves szent Védák szavai minden fontos kérdésre választ adtak, gyakran még olyanokra is, melyekről nem is tudtam, hogy meg kell kérdezni. - Születés és halál, egészség és betegség, Föld és más bolygók, teremtés, Isten és lélek, reinkarnáció, lelki világ, könyörületesség, idő, asztrológia, tetteink gyümölcse.
 
Rászorulókon segít a Krisna-tudatú Hívők Közössége
 

Az úton maradva

Maradtam. Tetszett minden, ami a szemem elé tárult. Beköltöztem a templomba, árultam adományért könyveket, voltam ételosztáson, prédikáltam. Az élet aztán úgy hozta, hogy kiköltöztem. Dolgoztam krisnás étteremben, volt, hogy az egyház ügyeit intéztem. Még most is itt vagyok, mert tudom, ennél jobb helyen nem lehetek. Mert a Krisnások nem csak hisznek valamiben, de cselekszenek is!
 

A béke völgye

Krisna-völgyet talán be sem kell mutatnom, Közép-Európa legnagyobb öko-,bio faluja, évről évre szebb. Erdősítési projectjük sok, köztük védett állatkának ad menedéket. Szélerőművek, napkollektorok, nádgyökérzónás víztisztítás, mindenhol harmóniában a természettel. Bocik vidám bőgése a zöld legelőkön. Senki nem bánt senkit, hiszen a könyörület elvét követve minden Krisnás vegetáriánus.
 
Krisna-völgy

 

Az állatok szeretete

Vegetáriánussá válni nem volt számomra kihívás. Már a Krisna-tudattal való találkozásom előtt lemondtam a húsevésről. Mindig szerettem az állatokat, és egy nap, amikor rántott csirkecomb helyett nyusziláb került az asztalra, hirtelen megértettem: az állatok az életükkel fizetnek az ebédemért. A Krisnások is ekképp vélekednek, tetszett, hogy e számomra fontos kérdésben ugyanúgy látjuk a dolgokat.
 
Sok szakácskönyvük és főzőtanfolyamuk nyújtott segítséget, mint kezdő vegaáknak, nekem is változatossá tették vegetáriánus receptjeim repertoárját.
 
Gazdálkodás Krisna-völgyben

 

Segíteni másokon

Védjük az életet, amennyire lehetőségünk engedi. Az egyház szegényélelmezési alapítványa évi 500 000 adag egytálételt, több mint 100 tonna hideg élelmiszercsomagot, alkalmanként pedig ruhát és játékot ad a rászorulókra.
 
Nagyobb ételosztásokra, mint a karácsony és a gyereknap, rendszeresen én is kimegyek segíteni. Bár elszorítja, de egyben meg is melengeti a szívemet, amikor a megtört, de hálás tekintetekre visszagondolok Sajnos nincs mindig lehetőségem ott lenni az ételosztáson, de szerencsére van elég elkötelezett Krisnás és lelkes önkéntes is, hogy a nélkülözőknek egy mosoly kíséretében meleg ebédet adhassanak. Így gondoskodunk mi embertársainkról.
 
Ételt oszt a Krisna-tudatú Hívők közössége
 

Tanítani másokat

A budapesti templom és Krisna-völgy számtalan lehetőséget kínál, hogy bárki, aki szeretné, megismerhesse filozófiánkat. Rendezvények és tanfolyamok segít bizonyos témakörök mélyebb megértéséhez. Aki pedig igazán tudni akar mindent, annak ott a főiskola, ahol nem csak vaisnava teológiából szerezhet diplomát, hanem jógamester is lehet.
 
A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége nem csak egy templom, ahová imádkozni jár az ember. Tevékeny és érzékeny közösség, ahol azt szeretnék, hogy ne csak a saját életük, hanem körülöttük a világ is boldogabb legyen, és ezért hajlandóak tenni is! Hát, ezért vagyok én Krisnás!
 
A Krisna-tudatú Hívők temploma
 
Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének adatlapját itt találja, oldalunk segítségével adója 1%-át is felajánlhatja a szervezet részére.