Itt találja a 2017-es adóbevalláshoz szükséges nyomtatványokat és leadási határidőket. Ha az Szja-bevallás nyomtatványt, a munkáltatói bevallás igényléséhez szükséges papírt, a KATA vagy EVA adózóknak szóló bevallást, illetve az EGYSZA lapot keresi, jó helyen jár.
 
 

16SZJA – Szja-bevallás nyomtatvány

Ez a nyomtatvány váltja fel 2017-ben a korábbi 1553-as szja-bevallási formulát. Ezen teljesítetik a magánszemélyek legkésőbb május 22-ig, valamint az egyéni vállalkozók, áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek február 27-ig adóbevallásukat.
 
Ezt a nyomtatványt adhatják le azok is, akiknek a NAV készíti el idén adóbevallásukat, de az adóhatóság által készített bevallási tervezetet (eSZJA) módosítani szeretnék. Ez esetben május 22-ig adhatják le a 16SZJA nyomtatványt az adóhatósághoz.
 
 

16NY29 - munkavállalói nyilatkozat a munkáltatói adó-megállapítási igényről

Az adófizető január 31-ig nyilatkozhat a munkáltató felé, ha munkáltatói adómegállapítást kér. Ezt azok kérhetik, akik kizárólag egy munkahelyről kaptak az elmúlt évben adóköteles jövedelmet.
 
 

16M30 – a munkáltató jövedelemigazolás

Január 31-ig a munkáltató, a kifizető és a társadalombiztosítási kifizetőhely a magánszemélynek összesített igazolást ad.

 

 

16KATA – adóbevallás kisadózó vállalkozás részére (KATA)

Amennyiben Ön kisadózó vállalkozó, vagyis KATA-ás, február 27-ig adhatja le adóbevallását.
 
 

1643 – adóbevallás az egyszerűsített vállalkozók részére (EVA)

Amennyiben Ön EVA-ás adózó, a 1643-as nyomtatványon tehet adóbevallást.
  • Az éves bevallás esetén, az Sztv. hatálya alá nem tartozó adóalany (egyéni vállalkozó, bevételi nyilvántartást vezető betéti társaság, közkereseti társaság) 2017. február 27.-ig
  • Az Sztv. hatálya alá tartozó adóalany esetében 2017. május 31-ig.
  • Az adóalanyiság évközi megszűnése esetén: az eva bevételi nyilvántartást vezetőknél a megszűnést követő 30. napig.
 
 

16EGYSZA – rendelkezés az szja 1+1 százalékáról

Minden személyi jövedelemadót fizető magánszemély felajánlhatja adója 1 százalékát egy regisztrált civil szervezet, valamint +1 százalékát egy technikai számmal rendelkező egyház vagy a Nemzeti Tehetség Program részére.
 
Rendelkezni adóbevallással együtt, de attól függetlenül is lehet egészen május 22-ig. A rendelkező nyilatkozatot a bevallásától elkülönülten elektronikus úton, vagy papír alapon, a legegyszerűbben a 16EGYSZA nyomtatványon nyújthatja be.
 
Nagy könnyebbség, hogy a NAV 2017-től sokaknak ekészíti adóbevallását, így nekik nem kell bajlódniuk a bevallással, ám a rendelkezésről ilyenkor sem érdemes elfeledkezni. Ebben az esetben is külön - a fent említett módok egyikén - küldheti el 16EGYSZA nyomtatványt a NAV-hoz. 
 
Ha még nem tudja, mely szervezetet vagy egyházat támogassa, böngésszen a szervezet-keresőnk segítségével. Ide kattitva pedig pár perc alatt felajánlhatja adója 1 százalékát.
Szerző
Ivanyos Judit