Összefoglaltuk a legfontosabb nyugdíjat érintő változásokat.

2021-ben nem nőtt a nyugdíjkorhatár, vagyis marad 64 év 183 nap; idén az 1956. második felében születettek igényelhetik a nyugdíj megállapítást. A korhatár 2022. januártól nő majd 65 évre. A nyugdíjmegállapítást igényelni kell, de nincs nyugdíj kényszer, vagyis nem kötelező az igénylés akkor, amikor betöltjük a nyugdíj korhatárt.
 
Melyek az előnyei a nyugdíj igénylés halasztásának?

Sok esetben előnnyel jár, ha valaki a nyugdíja igénylése nélkül tovább dolgozik.
- nő a  nyugdíj szorzója
- megilleti a nyugdíjbónusz
- rögzítheti is a korhatára betöltésével őt megillető nyugdíja összegét
 
Mi az a nyugdíj bónusz?
 
Ha valaki az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után a nyugdíj igénylése nélkül tovább dolgozik, nyugdíjbónuszt szerezhet. A bónusz 30 naponként fél százalékkal növelheti a nyugdíjat. Ennek feltétele legalább húsz év szolgálati idő, valamint az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése. A bónusz a nők kedvezményes nyugdíjára nem vonatkozik, csak az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltöttekre.
 
Mit kell tudni a nyugdíj rögzítésről?
 
Aki a korhatár betöltésével még nem kívánja igényelni a nyugdíját, de tudni akarja, hogy mennyi nyugdíjra számíthat, kérheti a nyugdíja rögzítését. Ez az öregségi nyugdíj folyósítás nélküli megállapítását jelenti. Ennek feltétele legalább húsz év szolgálati idő. Ha valaki ezt választja, nem kell a nyugdíjszabályok változásától tartania, ill. ha például valaki részmunkaidőre szeretne átállni, és ez a nyugdíjszámítás alapját képező átlagkeresetét rontaná, annak is érdemes megfontolni ezt a lehetőséget.
Nők kedvezményes nyugdíja 
 
A nők kedvezményes nyugdíja feltételei nem változnak 2021-ben: aki idén teljesíti ezeket a feltételeket, ezt követően bármikor igényelheti a kedvezményes nyugdíját.
Nyugdíjmegállapítás
 
A nyugdíjmegállapítás 2021. január 1-től változott, a január 1. és december 31. között megállapítandó nyugdíjak összegének számítása során új valorizációs szorzókat kell alkalmazni, amelyekről 2021. márciusában jelenik majd meg kormányrendelet. E szorzók várhatóan közel 10%-kal magasabbak lesznek, mint a 2020-ban alkalmazottak. 
Nyugdíjemelés
 
2021. január 1-jétől a nyugdíjakat (és a nyugdíjszerű ellátásokat) 3%-kal emelik. Ha az éves infláció mértéke meghaladná a 3%-ot, akkor 2021. novemberében kiegészítő nyugdíjemelésre vagy egyösszegű kompenzációra kerülhet sor.
 
13. havi nyugdíj visszaépítése
 

2021. január 1-jén hatályba léptek a nyugdíjtörvény 13. havi nyugdíjról rendelkező 6/A. és 102/K. §-ai. 
 
  1. Először a 2021. február havi nyugdíjjal együtt utalják a 2021. januári nyugdíj 25%-ával megegyező összegű plusz juttatást. 
  2. Másodszor a 2022. februári nyugdíj mellett utalják a 2022. januári nyugdíj 50%-ával egyező plusz juttatást.
  3. Majd 2023. februári nyugdíj mellett a 2023. januári nyugdíj 75%-ával egyező összegű plusz juttatást folyósítják.
  4. Végül pedig a 2024. februári nyugdíj mellett utalják a 2024. januári nyugdíj 100%-ával egyező összegű plusz juttatást.
  5. 2025-től a nyugdíjtörvény szerint minden évben jár a 13. havi nyugdíj. 
 
Nyugdíjprémium
 
2021-ben megnyílhat a jogosultság a nyugdíjprémiumra: ha a 2021. évi várható (októberben mérendő) GDP-növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, akkor 2021 novemberében kaphatják ezt meg az arra jogosultak.
 
Nyugdíj melletti munkavégzés
 
A nyugdíj mellett bármilyen jogviszonyban folytatott keresőtevékenységgel szerzett kereset 2021-ben is járulékmentes (nem kell fizetni a nyugdíjasnak a 18,5% mértékű társadalombiztosítási járulékot), viszont így a nyugdíj melletti munkavégzés nem is jogosít nyugdíjnövelésre.
 
Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege
 
Az öregségi nyugdíj legkisebb összege 14 éve változatlanul 28.500 forint. Hasonlóképpen be van betonozva be az árvaellátás minimális összege is, amely 14 éve változatlanul 24.250 forint.
kép forrása: www.fedsmith.com
Szerző
Kabarcz-Horváth Ibolya