Sokan tartanak a felesleges adminisztrációtól, pedig felajánlani az egy százalékot az Ügyfélkapun keresztül csak pár kattintás...na, de papíralapon sem ördöngösség! Mit kell  tudnia, hogy biztos megérkezzen a kiszemelt szervezethez az összeg?

Természetesen 2019-ben is lehetősége van rá, hogy rendelkezzen az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról. Ezt 2019. május 20-ig teheti meg.

 

 

Önkéntes tűzoltók, kutyamenhely, Bátor Táborosok? Ha pontosan tudja, melyik szervezet számára szeretné felajánlani az 1%-ot, akkor is olvasson tovább. Ha még nem tudja, akkor is!

 

Felajánlanám, de kinek?

 

Néha a bőség zavara áll fenn. Ha nem tudja, konkértan melyik lenne az az egy szervezet, amelyiknek felajánlaná adója egy százalékát, használja szervezetkeresőnket. Hogyan? Válasszon egy, az Ön számára szimpatikus ügyet. Akár azokkal a civil szervezetekkel szimpatizál, akik kisállatokat mentenek, akár azokkal, akik a beteg gyerekeknek szereznek vidám perceket, akár azokkal, akik a környezet megóvásáért fáradoznak, itt biztos, hogy talál olyat, amelyik méltó az Ön támogatására.

 

Hogyan csinálja?

 

Válasszon tevékenységi kört, például állatvédelem opciót. Település alapján is válogathat, ha Önnek az a fontos, hogy a támogatás olyan szervezethez kerüljön, ami az Ön közvetlen közelében tevékenykedik.

 

Nem vagyok, vallásos. Hogyan válasszak egyházat? Válasszak-e?

 

Sokan nem ajánlják fel a +1%-ot, mert nem vallják magukat egyik egyházhoz tartozónak sem. Olvasson utána cikkeink között, milyen közhasznú tevékenységeket folytatnak az egyházak, milyen tevékenységeket végeznek, és ezek közül melyik tűnik Ön számára szimpatikusnak. Hogy a sok kicsi milyen sokra megy, arról olvasson ebben a korábbi cikkünkben.

 

Technikai részletek

 

Az Ön egy százalékára jogosult civil szervezetek listáját itt, az egyházakét pedig itt éri el.

Az 1+1%-os felajánlásáról a bevallással együtt vagy akár attól függetlenül is rendelkezhet.

Amennyiben Ön magánszemélyként rendelkezik elektronikus tárhellyel, a legegyszerűbb, ha felajánlását akkor teszi meg, amikor beküldi adóbevallását is, pár plusz kattintás az egész.

 

Ezt megteheti:

  • az e-SZJA webes felületen, vagy
  • az ÁNYK keretprogram segítségével a bevallással együtt, töltse ki a bevallás EGYSZA lapját, vagy ha attól elkülönítve szeretné ezt megtenni, akkor a 18EGYSZA nyomtatványt keresse és töltse ki.

 

Papír alapon postai úton vagy lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain személyesen is leadhatja

  • a személyi jövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve,
  • az e-SZJA felületen megtalálható kitöltő program segítségével elkészített, majd kinyomtatott nyilatkozati lapon,
  • a 18EGYSZA jelű nyomtatványon vagy annak adattartalmával egyező nyilatkozati lapon, továbbá
  • amennyiben a munkáltató vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését, 2019. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak (A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának).

Leadhatja meghatalmazott személy is Ön helyett, de ebben az esetben a meghatalmazott személynek magával kell vinnie a nyilatkozat benyújtására jogosító meghatalmazását.

Fontos, hogy a 2019. május 20-i határidő jogvesztő, tehát ha nem rendelkezik május 20-ig, akkor az idei évben nem tudja már felajánlani az 1%-ot.

 

Az 1+1%-ról rendelkező nyilatkozatán megjelölheti, hogy anonim módon szeretné felajánlani az 1%-ot, vagy szeretné, ha a szervezet látná, kitől érkezett a felajánlás.

Arról, hogy a felajánlást megkapta az Ön által kiválasztott civil szervezet, 2020 januárjában kap értesítést az ügyfélkapun keresztül. Amennyiben nem rendelkezik hozzáféréssel, a NAV honlapján ellenőrizheti, hogy beérkezett-e az 1%.

 

Ezekre az adatokra lesz szüksége

 
Ha ön pontosan tudja, melyik szervezetnek ajánlaná fel az összeget, ezekre az adatokra lesz szüksége: név, adószám, cím, tevékenységi kör. Ezeket az adatokat mind megtalálja honlapunk szervezetkeresőjén!
Szerző
Mirkó Anna