A NIOK Alapítvány a Magyar Target-Pulzus Médiakutató Kft.-vel közösen az adományozás témaköréről készített reprezentatív kutatást tavaly novemberben. A kutatásban a személyi jövedelemadó 1+1%-ának felajánlásával kapcsolatos kérdések is szerepeltek. Cikkünkben a kapott eredményeket foglaljuk össze röviden.
 

Általában az adományozásról

 
A kutatás az adományozással kapcsolatban számos kérdést vizsgált. Többek között megkérdezték a résztvevőktől, hogy az elmúlt évben adtak-e adományt, évente hány alkalommal szoktak adományozni, és milyen területen jótékonykodnak.
 
Az derült ki, hogy a kutatásban résztvevők 60%-a adott az elmúlt évben valamilyen adományt (civil szervezetnek, egyházi szervezetnek vagy rászorulónak) több, mint 35%-a egyáltalán nem adományozott, és 5%-a pedig nem kívánt válaszolni erre a kérdésre.
 
Az adományozás gyakoriságára vonatkozó kérdésre a megkérdezettek 29%-a nyilatkozta azt, hogy évente 2-3 alkalommal adakozik. A kutatás szerint leginkább az egészségüggyel foglalkozó szervezeteket támogatják, ezt követik sorrendben az oktatással, az állatvédelemmel és szociális ügyekkel foglalkozó szervezetek.
 

Az 1+1%-os felajánlással kapcsolatos kérdések

 
Ahogyan a NAV által közzétett adatok alapján készült, 2023. évi 1%-os felajánlásokról és plusz 1%-os felajánlásokról szóló korábbi cikkeinkben is megírtuk, tavaly mind a civil szervezetek, mind a vallási közösségek részére többen adtak le érvényes rendelkező nyilatkozatot, mint az azt megelőző évben. A civil kedvezményezettek számára több, mint 1,8 millió magánszemély több, mint 15 milliárd forintot, míg a technikai számmal rendelkezők számára közel 2 millió fő, összesen több, mint 15,4 milliárd forintot ajánlott fel.
 
Bár tavaly nőtt a felajánlók száma, a NIOK Alapítvány kutatásából az derült ki, hogy csak a megkérdezettek kevesebb, mint fele, 43%-a ajánlja fel rendszeresen adója 1%-át. A válaszadók 23%-a még sohasem töltötte ki a rendelkező nyilatkozatot, és 11% nyilatkozott úgy, hogy idén elfelejtette a felajánlást.
 
A célszervezet kiválasztásával kapcsolatban a megkérdezettek 40%-a mindig ugyanannak adja az adója 1%-át, míg 43% ugyanazon tevékenységi körben szokott felajánlást tenni.
 
Érdekes kérdés, hogy jótékonykodásnak tekinthető-e az 1+1%-os felajánlás. A válaszadók közel háromnegyede (74%) szerint a befizetett adó feletti rendelkezés is adományozásnak számít, míg 19% gondolta ennek ellenkezőjét. A fennmaradó 7% nem tudott vagy nem kívánt válaszolni.
 
 
kép forrása: Unsplash
 
Szerző
Szabó Éva