A NOÉ Állatotthonban rengeteg állat él - a kismacskáktól kezdve, a vadonélő állatokon át, a különböző egzotikus állatokig, még majomról is gondoskodnak. Tevékenységüket számos önkéntes, köztük diákok segítségével végzik. Az adományokból és az adó 1%-os felajánlásokból évente nagyjából 1000 állatot mentenek meg és az Állatotthont fejlesztik. Interjú!
 
Adó1százalék.com: Mesélne arról, mire fordították az elmúlt egy évben az 1%-os támogatásokat?
 
Schneider Kinga a NOÉ Állatotthon szóvivője:
Nagyon boldogok vagyunk, mert rengeteg dolgot meg tudunk valósítani. Ez alapvetően két dolognak köszönhető: a támogatóinknak, illetve az elmúlt évek fejlesztéseinek. Szerencsére úgy sikerült fejleszteni az Állatotthon, hogy közben nem állt le állatvédő tevékenységünk, sőt sosem látott mennyiségű bajban lévő, kezelésre szoruló állatot mentettünk meg az elmúlt évben.
 
Az NOÉ Állatotthon lábadozója például teljesen megújult, ez azért nagyon fontos, mert a hozzánk kerülő állatok 70%-a kórházi ellátásra szorul – így most egy modern, biztonságos, jól felszerelt részleg várja az állatorvostól kikerülő jószágokat. Kialakítottunk egy kennel részleget a kistestű kutyák számára, így most már a nagyobb testű kutyáktól elkülönítve tudjuk őket tartani. Folyamatosan épül állatotthon betonjárda-hálózata, amire egyrészt a sár elkerülése miatt van nagy szükség, másfelől akadálymentesítés miatt nagyon fontos.
 
Noé Állatotthon - betonjárda-hálózat 
 
Mivel állami támogatást nem kapunk, hihetetlen fontosak számunka a támogatóink felajánlásai. A működésünkhöz szükséges költségeink felét az adományokból, és másik felét az adó 1%-os felajánlásaiból fedezzük, ha nem jutnánk hozzá ezeket a támogatásokhoz, akkor a működésünk kerülne veszélybe.
 
A NOÉ Állatotthon elmúlt évben megvalósult fejlesztéseiről továbbiakban innen tájékozódhat: http://noeallatotthon.hu/index.php?pid=2&cid=2351
 
Adó1százalék.com: Mi lehet annak az oka, hogy az elmúlt években egyre több állat kerül utcára?
 
Schneider Kinga: Nagyon sok dolog változott az elmúlt években, rengetegen költöznek külföldre, vagy kényszerülnek saját lakásból albérletben, ahova nem tudják vinni állataikat. Az is probléma, hogy sokan nem megfelelő állatot választanak maguknak, például idős emberek kölyökkutyákat visznek haza, amelynek betanítására, tartására egyáltalán nincsenek felkészülve. Az is észrevehető, hogy az emberek egyre frusztráltabban, és keserűségüket gyakran állataikon vezetik le. Mindez pedig egyre több terhet hárít a civil állatvédőkre.
 
Adó1százalék.com: Mennyi állatról gondoskodnak a menhelyen?
 
Schneider Kinga: Jelenleg nyolc és fél hektáron nagyjából 1100 állatot látunk el. Nálunk minden egyes állat mentett, még a baromfik is. Állatainknak körülbelül a fele kutya és macska, a másik fele hagyományos magyar gazdasági állat, például tyúkok vagy vágóhíd elől mentett disznók, illetve vadonélő állatok úgymint rókák, borzok, vaddisznók, szarvasok. Emellett vannak egzotikus állataink is, mint például egy asszámi makákó. A majmot korábban egy magánháznál tartották, ami Magyarországon tilos, másrészt nagyon rossz körülmények között kellett élnie. Egy hatósági eljárás keretén belül évekkel ezelőtt került hozzánk. Sokat küzdöttünk az életérért, szerencsére sikerült megmenteni, most is nálunk él, már nagyon idős, jelenleg 26 éves. Többek között az egyik fejlesztésünk a tavalyi évben, hogy sikerült felújítanunk számára egy – a korábban egy pávián által lakott – majomkifutót.
 
 
Fontos, hogy nemcsak kimentjük a bajból és gyógyítjuk, hanem még tartjuk is az állatokat– akár életük végéig, ha erre szükség van. Az is lényeges, hogy miután hozzánk kerülnek az állatok, ivartalanítjuk őket, ezáltal sem nálunk, sem az új családjuknál nincs szaporulat.
 
Adó1százalék.com: Hogyan kerülnek a NOÉ Állatotthonba az állatok?
 
Schneider Kinga: Gyakran kerülnek hozzánk emberek tudatlansága miatt állatok. Előfordul ugyanis, hogy jó szándékból összeszedik az árvának hitt őzgidákat, szarvas borjakat, rókafiakat, kis nyuszikat vagy a fészekhagyó madárfiókákat. A természet rendje, hogy a kicsinyeket fészekbe, bokorba fektető anya egyedül hagyja őket, messzebbről vigyáz rájuk, csak naponta egyszer-egyszer tér vissza a fészekbe. Sokan nem tudják, hogy ha ezeket az állatokat összeszedik, akkor az életüket veszélyeztetik, mivel mesterséges körülmények között sokkal rizikósabb felnevelni őket – van, olyan állat, amely el sem fogadja az ember közelségét, többük pedig az ezzel járó stresszbe bele is hal.
 
NOÉ Állatotton - egy 17. kerületből mentett hód
 
Társállatok vagy gazdasági állatok esetében pedig sokszor hatóság vagy rendőrség kér segítséget tőlünk, de az is gyakori, hogy talált állat kerül hozzánk. Emellett kapcsolatba állunk gyepmesteri telepekkel, illetve más, vidéki menhelyekkel is. Várólista-rendszerben megunt vagy tovább nem tartott állatokat is át tudunk venni. A legtöbb faj tekintetében folyamatos teltházzal küzdünk, van amikor egy kis türelmet kell kérnünk az adott állat elhelyezéséhez. A már nálunk élő több mint ezer állat biztonsága érdekében minden egyes befogadásról felelősen kell döntenünk. Nem beszélve arról a több tízezer jószágról, amelyeket ugyan már örökbe adtunk, de szükség esetén visszavesszük őket, ami az utóbbi időben egyre gyakrabban fordul elő.
 
Adó1százalék.com: Hogyan lehet a NOÉ Állatotthonból örökbe fogadni állatokat?
 
Schneider Kinga: A valós örökbefogadás csak a társállatok esetében lehetséges, főként kutyákat és macskákat, esetleg nyuszikat, rágcsálókat, díszmadarakat lehet hazavinni. Minden állatunkat oltva, chippel ellátva, ivartalanítva, a pici kölyköket, pedig nagyon szigorú ivartalanítási kötelezettséggel adjuk örökbe, és megpróbáljuk őket minél jobban felkészíteni a családi életre. Emellett folyamatosan tartjuk a befogadókkal a kapcsolatot, és el is várjuk, hogy a gazdák időnként értesítsenek minket az állatok hogylétéről.
 
NOÉ Állatotthon - kutyákat, macskákat lehet hazavinni
 
Virtuálisan pedig szinte minden állat, amely az Állatotthonban él örökbe fogadható, ilyenkor a „gazda” anyagilag támogatja ellátását, cserében honlapunkon feltüntetjük az örökbefogadó nevét.
 
Adó1százalék.com: Hogyan lehet a NOÉ Állatotthonhoz ellátogatni, bármikor be lehet menni?
 
Schneider Kinga: Mindenkit arra biztatunk, hogy jöjjön el és a saját szemével győződjön meg a munkánkról. Hogy mennyi állatról és milyen körülmények között gondoskodunk. Nem tagadjuk, nagyon büszkék vagyunk az elmúlt közel 25 évben elért eredményeinkre. Azt szoktuk mondani, hogy az állatokat mi megmentjük, nekik már nem megmentésre, hanem egy új CSALÁDRA van szükségük. Nálunk az állatok nem szomorúak, nincsenek apró ketrecekbe zárva. Tágas, kényelmes a fajuknak, koruknak, habitusuknak megfelelő elhelyezést kapnak. Sokuknak a NOÉ Állatotthon a végleges otthona, e szerint helyezzük el őket.
 
A hét minden napján nyitva vagyunk, látogatni bármikor lehet. Szombatonként tartunk nyílt napot, amikor mindent megnézhető. Az állatotthon úgy alakítottuk ki, hogy körbesétálható, van egy játszótér is és számos családi programot szervezünk.
 
Rendezvény a NOÉ Állatotthonban
 
Adó1százalék.com: Önkéntes munkára is van a NOÉ Állatotthonnál lehetőség?
 
Schneider Kinga: Mivel minimális a fizetett alkalmazottjaink létszáma, önkéntesek nélkül nem lenne lehetséges a NOÉ Állatotthon működtetése. Szerencsére vannak önkénteseink akik segítik a munkánkat, kortól, nemtől függetlenül, és számos diák jár ki hozzánk segíteni nekünk főként a nyári időszakban.
 
Mindenkit szívesen látunk, az egyetlen feltétel, hogy az elvállalt munkát el kell látni. Bármelyik ponton bekapcsolódhat hozzánk egy önkéntes, rengeteg feladat van – az állattartástól kezdve, honlapunk müködetésén át, különböző szakcikkek fordításáig.
 
céges segítőnap a NOÉ Állatotthonban
 
Adó1százalék.com: Egyre többet hallani arról, hogy együttműködésben állnak a
Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségével, mesélne erről bővebben?
 
Schneider Kinga: Immár harmadik éve együttműködik a két szervezet, úgy gondolom, hogy hatalmas haszna van ennek a kapcsolatnak. Nagyon komoly közös oktató munkát végzünk, amelynek szerencsére mind a két szervezet támogatói köréből van rá érdeklődés és kifejezetten pozitív a fogadtatása is.
 
El szoktunk menni például a Krisna-tudatú Hívők Közössége által szervezett ételosztásokra, amelyeken kutya-, illetve macskaeledellel látjuk el a rászoruló állattartó személyeket, családokat. Gyakran ellátogatunk az ismeretterjesztő napjaikra, a gyereknapokra, vagy a már hagyománnyá váló Krisna-völgyi Búcsúra – amelyeken beszélünk a felelős állattartás fontosságáról. Természetesen a Krisna-tudatú Hívők közössége is részt vesz rendezvényeinket, elhozzák nekünk a vegetáriánus konyha finomságait, tájékoztatják látogatóinkat a vegetáriánus életmód előnyeiről, illetve az önfenntartó biogazdálkodás lehetőségeiről. 
 
Az alábbi linken találja Rákosmenti Noé Bárkája Állatotthon Alapítvány adatlapját, ahol fel is ajánlhatja a a szervezetnek adója 1%-át. Töltse ki az EGYSZA lapot oldalunkon keresztül!
 
További elérhetőség:
 
Szerző
Ivanyos Judit