Mozgásban akadályozott gyerekekkel és felnőttekkel foglalkoznak. A Pető-módszer mára világhírű, Ázsiától Amerikáig a csodájára járnak és kapkodnak a magyar szakemberekért. Vajon mi a titka a 70 éves csodamódszernek? A Pető Intézetben jártunk.
 
Meséljen az intézetről!
 
Makk Ádám, a Pető Intézet kommunikációs vezetője:
 
Alapvető célunk, hogy a gyerekeket aktivitásra serkentsük, és fontos, hogy örömmel, motiváltan végezzék el a feladatokat. A módszer tulajdonképpen egy személyiségfejlesztés is, amellyel önbecsülésük növekszik. Senkit sem tudunk meggyógyítani, de segítünk abban, hogy kihozzák magukból a maximumot. Van olyan, aki megtanul járni, de olyan is, akinél nagy dolog, ha szemét megtanulja mozgatni, ezáltal képessé válik kommunikálni a külvilággal.
 
Boccia bajnokság a Pető Intézetben
 
A gyermekek minden tevékenységükben megkapják a maximális önállóság és aktivitás lehetőségét. Úgy tervezzük az egész napot, hogy biztosítva legyen számukra a folyamatos tanulás és gyakorlás. Mindenki magához mérten kapja meg az instrukciókat és a motivációt. Az elért sikerének az egész csoport együtt örül. Nincs annál csodálatosabb mint, hogy valakinek lesz célja, és megtanul lehetőségeihez képest mindig többet és többet tenni céljai eléréséhez. Ezen az úton kíséri a konduktor, aki segíti a helyes célkitűzéssel, a megoldásmódok kidolgozásával és testi, lelki támogatásával. Így születik meg végül az a csoda ami ebből az egyedülálló módszerből fakad.
 
Kikkel foglalkoznak?
 
Makk Ádám: Mozgáskorlátozott, központi idegrendszeri károsodással élő gyermekekkel és felnőttekkel foglalkozunk. A XII. kerület Kútvölgyi úti épületben korai fejlesztő, óvodai és a felnőtt részleg található, a XI. kerület Villányi úti épületben pedig az iskolás korú neveltek fejlesztése folyik.
 
Villányi út ének verseny
Villányi úti énekverseny 
 
Jelenleg több mint 700 személy jár a Pető Intézetbe, sokan közülük bejárók, de vannak bentlakók is – ők főként vidéki vagy külföldi gyerekek és felnőttek. Emellett van egy igen intenzív mamás-programunk is, ahol három hétig az édesanyák részt vehetnek a foglalkozásokon, ezáltal rengeteget tanulva aktívan bevonódnak gyermekük fejlesztésébe és az elsajátítottakat később otthon is gyakorolhatják.
 
Hogyan kerülnek ide a gyerekek?
 
Makk Ádám: Általában a legfiatalabb kórban, pár hónaposan kerülnek hozzánk azok a gyerekek, akiknél az orvos, a védőnő vagy a szülő jelentős mozgásfejlődési lemaradást észlel.
 
Boccia bajnokság
 Boccia bajnokság a Pető Intézetben
 
A konduktori csecsemőszűrések, mozgásfejlődések alkalmával a helyes fejlesztési irányok meghatározásával segítjük a szülőket és a kollégákat, védőnőket, orvosokat. Magam is több évtizedes konduktori tapasztalattal rendelkezem. Általánosságban elmondható, hogy túljelentkezéssel számolunk a legkevesebb havi rendszerességgel történő konduktív pedagógiai mozgásfejlődés tanácsadásokon. Szerencsére durva neurológiai eltérésre utaló jelet, a vizsgált gyerekek csak kis százalékánál találunk. Jó részük egyáltalán nem központi idegrendszeri károsodott mozgássérült, de tekintettel a tónus vagy mozgásfejlődés elmaradásokra, igény szerint otthon elvégezhető feladatokkal segítjük a mozgásfejlődéseket. Hatalmas felelősség van a szakember kezében.
 
Mennyi ideig tartózkodnak itt a gyerekek?
 
Makk Ádám:Az elérendő cél az integráció elérése, hogy felkészítsük őket a többségi társadalom felgyorsult világára – segítsük beilleszkedésüket a többségi óvodákba, iskolákba. Ehhez egy hosszú távú programra van szükség, pár héten belül nem lehet elérni a kívánt célt. Az itt tartózkodás ideje nagyon változó, sérüléstől függ: van olyan, akinek akár 14 évig elhúzódik, de van, akinek 4-5 hónap is elég. Az utóbbi esetben általában megkésett fejlődésű csecsemőkről is szó lehet, tanítva a szülőt is arra, milyen feladatokkal alakítható ki az aktivitás, pontos mozgásminták kivitelezése.
 
Az is célunk továbbá, hogy a Pető Intézetben fejlődők a kikerülés után is megőrizzék az itt tanultakat és motiváltak maradjak a fejlődésre.
 
 
Ergométeres bajnokság a Pentő Intézetben
 
Mi a különbség a gyógytorna és a konduktori munka között?
 
Makk Ádám: Sok a hasonlóság, de legalább annyi különbség is. Legegyszerűbb megközelítés talán a fejlesztési időkben rejlő különbség. Óvodás kortól mi már egész nap foglalkozunk a mozgássérült gyermekekkel, nincs olyan mozdulatuk, amelyben ne kellene tudatosan részt vennie a konduktornak – az önellátástól, az ülés megigazításán keresztül, a helyváltoztatásig.
 
Ergométeres bajnokság a Pető Intézetben
 
Óvodai csoportjainkban, ahogy a többségi óvodákban, mi is a meghatározott óvodai program alapján haladunk és ennek egy-egy témáját igyekszünk alkalmazni motivációként az egész nap folyamán. Az Pető Intézet konduktív általános iskolásai napirendjében a tanórákon kívül természetesen továbbra is megtalálhatóak mozgásfejlesztő programok.
 
Főiskolát is működtetnek?
 
Makk Ádám: Igen a Pető András Főiskolán folyik a 8 féléves, felsőfokú diplomát adó konduktorképzés is. Ennek nagy előnye, hogy a konduktor hallgatók több mint 1500 gyakorlati órával sajátíthatják el hivatásukat.
 
Sportegyesületük is van?
 
Makk Ádám: Tehetség gondozás keretén belül a művészetek mellett a sporttevékenységekre is fordítunk figyelmet. A Pető Sport Egyesület (PSE) hazai és nemzetközi versenyekre is kisegíti a tehetséges mozgáskorlátozott diákjainkat. Sportolóink nagyon boldog emberek, elsősorban már nem mozgássérültnek tekintik magukat. Közös célunk és a társadalom sem a mozgáskorlátozott személyt, hanem a sikeres sportolót lássa eredményeikben, erőfeszítéseikben. Van Európa-bajnok fekvenyomónk, szkanderbajnokunk, az evezőcsapatukkal pedig a következő paralimpiára készülünk.
 
Pető Sport Egyesület a
Pető Sport Egyesület a "Fut a Face" rendezvényen
 
 
A Pető-módszer hungarikum.
 
Makk Ádám: A Pető-módszer valóban világhírűvé vált. Mindenki tudja, hogy magyar módszer, számos országban vették már át és hívják szakembereinket a külföldi intézményekbe. A módszert 2006-ban a Zwack Hungaricum Club is beválasztotta a kivételes hungarikumok közé.
 
Mire fordítják a kapott 1%-os támogatásokat?
 
Makk Ádám: Az intézmény köznevelési feladatot lát el állami fenntartással. Kizárólag a köznevelési feladatokra van finanszírozás. A tehetséggondozás mellett az intenzív mamás-programunk és a felnőttek rehabilitációja is forráshiányos. Ezeken a területeken értékelődik fel az Alapítvány szerepe.
 
Villányi út ének verseny a Pető Intézetben
Tehát az adó 1%-ot arra fordítjuk, amire a köznevelési keret nem ad lehetőséget. Egyrészt az intenzív konduktív fejlesztési programjainkra, heti 30 órás mamás-programunkra. Másfelől a gyermekek környezetének javítására fordítjuk, például az intézmény kifestésre, szépítésére, illetve a foglalkozásokra (művészetterápia, tehetséggondozás, sportra, kirándulások). A gyerekek életminőségét kívánjuk javítani elsősorban az 1%-os adományokból. Nagy szükségünk van minden támogatásra.
 
Milyen visszajelzéseket kapnak?
 
Makk Ádám: Egy egykori bennlakó fiatalember visszaemlékezését olvastam nemrég. Nem tanult meg önállóan járni, még mindig kerekesszékben van, de biztos benne, hogy ha nem járt volna az intézetbe 14 évig, még mindig mozgássérültként tekintene magára. Korlátokkal él ugyan, de ezeket megtanulta legyőzni, akár – nagy nehézségek árán – egy buszra is fel tud szállni. A mozgásfejlesztés mellett a kitartást tanulta meg itt, ennek köszönheti az is, hogy két diplomája van.
 
 
Villányi út ének verseny a Pető Intézetben
Villányi út ének verseny a Pető Intézetben
 
Járt az intézetbe egy kislány, aki idekerülésekor nagyon zárkózott volt, alig lehetett elérni nála, hogy önállóan járjon. Beilleszkedését követően kinyílt a személyisége, lettek céljai – most óvodai asszisztens lakóhelyén.
 
Egy másik fiú 10 évesen jött hozzánk – akkoriban "bénának" érezte magát, aki nem sok dologra képes. Ő most sem tud szebben járni, de költő lett, hihetetlen életkedve van, egy szép színésznőt vett el feleségül és egy gyönyörű gyerekük született. Ma is szívesen emlegeti a Pető Intézetben töltött időszakát.
 
Kevesen tudják, de a Critical Mass főszervezője is egy egykori Pető Intézetes fiatalember. Az hogy ő ilyen kihívásokat tűzött ki, valósított meg és még másokért is tud tenni azt jelenti, hogy módszerünk célt ért.
 
A visszajelzések alapján azt lehet mondani, hogy még mindig kimagasló teljesítményt nyújt a Pető Intézet és szeretnek visszajárni a volt neveltek.
 
Nézze meg a Tégy a Pető Intézet Gyermekeiért Alapítvány 1%-os adatlapját, az oldal segítségével az EGYSZA lapot is kitöltheti.