Közeledik a személyi jövedelemadó bevallás benyújtásának határideje, amelyet idén is a már jól megszokott május 20-i határidőig kell megtenni. Bevallását önállóan is elkészítheti a kifizetőktől kapott igazolások alapján, vagy élhet azzal a lehetőséggel, hogy ellenőrzi és – ha egyetért - elfogadja az adóhatóság által elkészített bevallási-tervezetet, amelyet idén már hatodik alkalommal készít el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az eseteket, amelyek ugyan bevételi források, de azok vagy adómentes jövedelemnek minősülnek vagy a jövedelembe nem beleszámító bevételek, így azokat nem kell a szja bevallásban szerepeltetni.
 
 
1. Gyermekek otthongondozási díja

A gyermekek otthongondozási díja (GYOD) beteg, tartós ápolást igénylő gyermek után jár, függetlenül annak életkorától. A GYOD mellett ugyan napi négy órában lehet keresőtevékenységet folytatni, - vagy akár időkorlát nélkül is, ha a munkavégzés otthon történik, - de ez a juttatás adómentesnek számít. Így, ha csak ebben az ellátásban részesült 2021-ben, akkor erről az ellátásról szja-bevallást nem kell benyújtania, illetve ezt a tételt a bevallási tervezet sem tartalmazza.
 
 
2. Ösztöndíj

Az ösztöndíj a nemzeti felsőoktatási törvény szerint adható adómentes juttatásnak minősül. Amennyiben oktatási intézményben folytatott nappali tagozatos tanulmánya után tavaly csak ösztöndíjban részesült, akkor arról nem kell szja-bevallást benyújtani, és a bevallási tervezetben sem fog megjelenni ez az összeg.
 
 
3. Családi pótlék

A családi pótlék szintén adómentes juttatás, így az után sem bevallási, sem adófizetési kötelezettség nem keletkezik.
 
 
4. Egyszerűsített foglalkoztatás

Amennyiben 2021-ben csak alkalmi munkából szerzett jövedelmet, akkor a mentesített keretösszeg mértékéig nem kell személyi jövedelemadót fizetni. A mentesített napi keretösszeg szakképzettséget nem igénylő munka esetében a minimálbér 130%-a, azaz 10.010 Ft/nap, míg szakképzett munka esetén a garantált bérminimum 130%-a, azaz 13.091 Ft/nap. Ha az egyszerűsített foglalkoztatás keretében a napi keretösszeget meghaladó bevételre tett szert, akkor jövedelemként kizárólag az azt meghaladó részt kell figyelembe venni és bevallani, alatta nem merül fel személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség.
 
 
+1 lottónyeremény

A lottó legális, a Szerencsejáték Felügyelet engedélyével rendelkező szerencsejáték, így ebben az esetben a kifizető, azaz a Szerencsejáték Zrt. állapítja meg, vonja le, és fizeti meg a nyereményalap után a személyi jövedelemadót, így a nyertes már a szja-val csökkentett összeget kapja meg nyereményként. Tehát a lottónyereményt nem kell bevallani, és nem szerepel a bevallási tervezetben sem.
 
kép forrása: Pixabay
 
Szerző
Szabó Éva