Először azzal a könnyítéssel élt a kormány, hogy május 31-ig, majd meghosszabbítva július 1-ig hideg élelmiszert is lehetett vásárolni a Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámlájáról.
Valamint már tavaly a koronavírus-járvány miatt bevezetésre került a Szép-kártya alzsebei közötti átjárhatóság. E szabályozást év végéig kitolták, ennek köszönhetően 2022. december 31-ig van lehetőség vendéglátás, szabadidő és szálláshely célokra szabadon, az alzsebektől függetlenül felhasználni a kártyán lévő összeget.
 

Megszűnhetnek a SZÉP-kártyás alzsebek

 
A turisztikai ágazat fellendítése céljából most újabb változások várhatóak. A 2022. november 21-én megjelent Magyar Közlönyben található a Széchenyi Pihenő Kártyára vonatkozó szabályozás felülvizsgálatáról címet viselő kormánydöntés szerint a kormány egyetért egy olyan javaslat kidolgozásával, amely a Széchenyi Pihenő Kártya alszámláinak megszüntetésére irányul. Ez azt jelentheti, hogy ha a javaslat megszületik, akkor a füleket eltörlik és belső korlátozás nélkül lesz elkölthető a juttatás a három célra, ahogyan ezt az átmeneti szabályozás jelenleg is lehetővé teszi.
 

Változott a fel nem használt egyenlegek kezelése

 
Októberben a Szép-kártyát érintő adókedvezmény felhasználását új időponthoz kötötték. A 2022. október 15-ig jóváírt összegeket 2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni, az ezt követően jóváírt összegek egy évig használhatók fel díjmentesen.
 
A fel nem használt összeg után a korábbi havi 3%-os díjlevonás helyett egyszeri 15%-os díjlevonás kerül alkalmazásra az alábbi két eltérő időszaki feltöltés után:
 
  • A 2022.10.15.-e előtti feltöltés esetén az el nem költött összegrész után 2023.05.31-én kerül levonásra a 15%-os díj.
 
  • A 2022.10.15.-e után feltöltött összegek esetén a 365 nap elteltét követő első díjterhelési napon kerül levonásra a fel nem használt összegrész után az egyszeri 15%-os díj. A kormányrendelet a díjterhelési napokat is meghatározta, miszerint évente két alkalommal – március 20-án és szeptember 20-án – terhelhetik a kibocsátók a 15%-os levonást az el nem költött összegrészekre.
 
kép forrása: Pexels
 
 
Szerző
Szabó Éva