Az idei évtől egy apróságban módosult az szja 1%-os felajánlásokra vonatkozó törvény. Emiatt az 1%-os formanyomtatvány is átalakult. Tudjon meg többet az új EGYSZA lap kitöltésének menetéről, és töltse ki a nyomtatványt az Adó1százalék.com segítségével.
 
 
Az új jogszabály alapján az adózó magánszemély beleegyezésével az adóhatóság eljuttatatja nevét és postai/elektronikus levelezési címét az általa kedvezményezettként feltüntetett közhasznú szervezethez.
 
Fontos változás 2016-ban, hogy az oldalunkról is letölthető EGYSZA lap egy kis módosulással bővült. A korábbi évben ugyanis sokak számára nem volt egyértelmű, hogy az adatok megadása önkéntes, így most a megadható személyes adatok alatt ezt a szöveget olvashatja:"a hozzájárulás nem feltétele az érvényes rendelkezésnek".
 

Hogyan változott 2015-ben az EGYSZA lap?

Sokaknak újdonság lehet, hogy az eddigi évektől eltérően 2015-től az EGYSZA lapon megadhatjuk adatainkat (név, postai vagy elektronikus levelezési cím, adóazonosító). Azonosítás céljából egyébként eddig fel kellett tüntetnünk adóazonosító jelünket és nevünket a nyilatkozat borítékján, a változás csak annyi, hogy ezt a rendelkező nyilatkozaton is meg kell mostantól tennünk.
 

Így töltheti ki EGYSZA lapját oldalunkon keresztül

Az Adó1százalék.com keresőjén keresztül is felajánlatja adójának 1+1%-át - a szükséges adatok megadásával a rendszerünk automatikusan kitölti az EGYSZA lapot.
 
Ha belegyezik, hogy adatait (nevét, postai, illetve elektronikus levelezési címét) az Ön által támogatni kívánt szervezettel közöljék, akkor ikszelje be az erre vonatkozó ablakot, és adja meg nevét és címét, illetve elektronikus levelezési címét. Amennyiben adatai kiadását nem engedélyezi, akkor hagyja üresen az ablakot, ebben az esetben neve, postai/elektronikus címének megadása nem szükséges, adóazonosító jelét azonban így is fel kell tűntetnie a nyilatkozaton.
 

Miért jó, ha eljuttatom az adataimat a szervezethez?

Adatai megadásával a közhasznú szervezet, akinek felajánlotta adójának 1%-át később felveheti Önnel a kapcsolatot. Így közvetlenül tájékoztathatja a szervezet a felajánlót arról, hogyan használja fel az általa felajánlott összeget. Emellett ez nagy segítség lehet a civil szervezetnek célcsoportja felderítésében, és a leghatékonyabb 1%-os kampány kidolgozásában. Ezáltal a későbbiekben még több támogatásban részesülhet a szervezet, és közvetetten azok a személyek, rászorulók, akiken segít.
 

Nem élhetnek vissza az adataimmal

Ugyanakkor a rendelkező nyilatkozaton feltüntetett adatai, és az, hogy kit jelöl meg kedvezményezettként, adótitoknak minősül. A NAV csak abban az esetben adhatja ki adatait, ha Ön erre engedélyt ad. Adatait az Ön által választott szervezet kizárólag a közhasznú tevékenységével kapcsolatban az Önnel történő kapcsolatfelvételre, tájékoztatás nyújtására használhatja fel, és azokat az adatszolgáltatást követő évig kezelheti.
 

Kinek ajánlatom fel adóm 1+1%-át?

Adójának 1%-át adományozhatja valamilyen civil (közhasznú) szervezetnek, +1%-ot pedig egy elismert egyháznak vagy kiemelt költségvetési előirányzatnak.
 
Az idei évtől a két kedvezményezetti körbe tartozó szervezet számára egy nyilatkozaton kell rendelkeznie. Amennyiben csak egy szervezet részére kíván felajánlást tenni, akkor a nyomtatvány másik kedvezményezettre vonatkozó részt hagyja üresen.
 
Az Adó1százalék.com keresője segítségével civil szervezetek és egyházak közül is böngészhet. Ha a nyomtatvány kitöltő programunkon keresztül tölti ki EGYSZA lapját, és időközben meggondolná magát, akkor törölheti az eddigi választottat, és akár új keresésbe is kezdhet.
 
Ha véglegesítette választását, és megadta adatait, akkor egy gombnyomással kinyomtathatja az EGYSZA lapot.
 

Hogyan jutassam el az kinyomtatott EGYSZA lapot az adóhatósághoz?

A rendelkező nyilatkozatot postán és elektronikusan is eljuttathatja a NAV-hoz. Ha papír formában kívánja elküldeni nyilatkozatát, akkor a kitöltött EGYSZA lapot tegye egy lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékba, és személyesen jutassa el, vagy adja fel azt postán a NAV részére.
 
 
Az EGYSZA lap beküldési határideje május 20.
 
 
Szerző
Ivanyos Judit