Milyen számlák után igényelhető vissza az áfa?
  • Ha a CSOK támogatásban részesülő a vételárban foglalt áfa egy részét már 2021. jan. 1-jét megelőzően megfizette az eladó részére, de a teljes vételárat még nem egyenlítette ki a visszatérítési kérelem benyújtásáig, a már megfizetett áfára visszatérítést kaphat akkor is, ha a számlát még 2021. január 1-je előtt állították ki (feltéve, hogy a számlán az áfa 5 százalék volt).
  • A számlabemutatási kötelezettség teljesítésekor a 27 % áfa-tartalmú számlák is figyelembe vehetőek, ha azokat lakóingatlannak nem minősülő, a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiségekről (például garázs, gazdasági épület, műhely, üzlet) állították ki. A 2021. jan. 1-jén vagy ezt követően igényelt adó-visszatérítésnél a számlabemutatás során figyelembe vehetőek a 2021. jan. 1-je előtt 27 %-os áfával kiállított számlák is. (Ez alkalmazható a 2021. szept. 29-én még folyamatban lévő eljárásokra is, ha 2021. szept. 29-éig még nem folyósították a teljes támogatási összeget.)
  • Ha a családi otthonteremtési kedvezmény igénylését már 2021. jan. 1-je előtt benyújtották. Ilyenkor nem feltétel a CSOK és az adó-visszatérítés egyidejű kérelmezése, és az sem számít, ha az adásvételi szerződés megkötésétől számított 180 nap már letelt.
 
Kik igényelhetik vissza az új lakás áfáját?
  • Csak azok a természetes személyek kérhetik, akik családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) is igénybe vesznek.
  • Önerővel történő építése esetén (ekkor a 2018. jan. 1-je után kiállított, 27% áfa-tartalmú számlák vehetők figyelembe). 
  • Mindkét esetben legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű új lakásra, illetve a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű új, egylakásos lakóingatlanra vehető igénybe.
 
Forrás: HVG.hu
Kép: expresszkolcson.hu
 
Szerző
Varga Dóra Boglárka