Kevesen tudják, hogy az egyházi 1 százalékot nemcsak a 31 elismert egyház részére, hanem az Országgyűlés által megválasztott kiemelt költségvetési előirányzat részére is felajánlhatják az adófizetők. Az egyházak és a kiemelt előirányzat közül azonban csak egynek adható az SZJA +1 százaléka.
 
 
A kiemelt költségvetési előirányzatot minden esetben az Országgyűlés választja meg. A 2014-as adóévben a Nemzeti Tehetség Program feladatainak és tevékenységének fejlesztésére ajánlható fel az adó másik 1 százaléka. Az adó 1+1 százalékáról 2015. május 20-ig lehet rendelkezni.
 
2011 óta csak egy, azaz a Nemzeti Tehetség Program javára rendelkezhettek az adófizetők az SZJA +1 százalékáról, míg 2010-ben a „Parlagfű mentesítés feladatai”, a Nemzeti Tehetség Program javára, 2009-ben a Gyermekszegénység Elleni Program és a Nemzeti Tehetség Program javára, 2008-ban a Gyermekszegénység Elleni Program és a Parlagfű mentesítés javára.
 
2007-ben számos előirányzatnak ajánlhatták fel a magánszemélyek az adójuk +1%-át, többek között Parlagfű mentesítés, az Erdőterület közjóléti célú védelmének és bővítésének feladatainak, az Illegális hulladéklerakók felszámolásának, az Egészségjavítást célzó sporttevékenység, a Társadalmi bűnmegelőzés, valamint a Szülőföld Alap támogatására.
 
A 2006-ot megelőző években is több előirányzat részére rendelkezhettek a magánszemélyek az adó +1 százalékáról, ugyanakkor az elismert egyházak száma is jóval több volt a 2016-ban érvényes állapotnál. 2015-ben mindösszesen 1 kiemelt költségvetési előirányzatot és 31 egyházat ismer el az Országgyűlés.