Az áfabevallási tervezetet az adóhivatal is elkészíti 2021 júliustól. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hátra dőlhetünk, és minden megy magától.
 
Az online adatszolgáltatási kötelezettség január óta teljeskörűen fennáll, vagyis minden számlát le kell jelenteni az adóhatóság felé, legyen az nem áfaalany belföldi vagy külföldi természetes személy, jogi személy, szervezet, vagy nem belföldi áfaalany részére kibocsátott számla.
 
Ennek egyik következménye, hogy a NAV az szja bevallási tervezethez hasonlóan az áfabevallást is elkészíti. Azt gondolhatnánk, hogy ezzel leveszi a gondot a vállunkról, de sajnos sok olyan tényező van, amit a NAV a tervezet elkészítésekor nem vesz figyelembe. Az is előfordulhat, hogy az is szerepelni fog a tételek között, aminek nem kellene.
 
A NAV tervezete tehát nem tartalmaz minden adatot. A pénztárgépekkel kiállított számlákról még nem kell adatot szolgáltatni, ezért azok bele sem tudnak kerülni a tervezetbe. Ugyanakkor áfatartalmuk ezeknek is lehet. Ha a vállalkozás végez adólevonásra jogosító és adólevonásra nem jogosító tevékenységet is, akkor egyesével kell megnézni minden számla áfatartalmának levonhatóságát.
 
 
A másik, amire figyelni kell, hogy az áfabevallás-tervezet csak a belföldön teljesített ügyletek számláit és adatait fogja tartalmazni, és azokat sem teljeskörűen. A külföldi számlák adatait a bevalláshoz minden esetben külön fel kell vezetni.
 
Az adminisztrációs terhek is nőni fognak, hiszen a könyvelésben szereplő számlákat a NAV rendszerében lévő számlákkal tételesen egyeztetni kell majd.
 
Sokszor gond lehet az is, hogy ha valaki mindenről számlát kér a vállalkozása nevére, és ezek kivétel nélkül bekerülnek a NAV rendszerébe, az nem fogja tudni kiszűrni, hogy áfabevallás szempontjából mely számlák relevánsak és melyek nem. Így az esetleg jogalap nélkül áfalevonásba kerülő számlák egy revízió alkalmával büntetéssel végződhetnek.
 
A NAV áfabevallás tervezet tehát korántsem jelent megoldást, csak egy lista, amit minden esetben könyvelői segítséggel ellenőrizni kell.
kép forrása: www.tripzilla.com
 
Szerző
Kabarcz-Horváth Ibolya