Még szűk egy hónap áll rendelkezésre az szja bevallások benyújtására. Akiknek a tervezeten nem kell változtatniuk, azok néhány kattintással elintézhetik a dolgot. Most nézzük meg azokat az eseteket, amikor viszont bele kell nyúlni a tervezetbe, és módosítani kell rajta.
 
Az szja-tervezetek ugyanis nem minden esetben tartalmaznak minden, a személyi jövedelemadó bevallásban megadandó adatot. Vannak olyan jövedelemtípusok, amelyek esetében a magánszemélyeknek további feladataik vannak. 
 
Ide tartoznak azok az esetek, amikor vállalkozó magánszemélyként, őstermelőként, adószámos magánszemélyként vagy egyéni vállalkozóként adózunk. Ebben az esetben felhasználhatjuk a NAV által készített bevallási tervezetet, de az adóbevallást önállóan kell benyújtani, tehát a tervezet nem válik automatikusan bevallássá.
 
Továbbá a nem kifizetőtől származó bevételek nem szerepelnek az adóbevallási tervezetben. A következő cikkekben arról lesz szó, melyek azok az adatok, amelyeket minden esetben egyénileg kell feltüntetni.
 
Az ingatlan bérbeadás esete
 
 
Ha egy ingatlant magánszemélynek adunk bérbe, akkor az ingatlan-bérbeadásból származó bevételt, a költségeket, a kiszámított jövedelmet, továbbá a negyedévente megfizetett adóelőleg összegét be kell vallanunk a 20SZJA bevallásban. Ha valakinek 2020-ban kizárólag bérbeadási tevékenységből származott bevétele, akkor számára a NAV el sem készíti az adóbevallási tervezetet.
 
Ha egy társaság (kifizetőnek minősülő adózó) vesz bérbe tőlünk ingatlant, akkor a NAV elkészíti az adóbevallási tervezetet, amely tartalmazza a bérbeadásból származó jövedelemre vonatkozó adatokat, vagyis a jövedelem összegét és a kifizető által levont személyi jövedelemadó-előleget. Ha a magánszemély az ingatlan-bérbeadási tevékenysége miatt áfafizetésre kötelezettek vagyunk, és erre a tevékenységre az adókötelessé tételt választottuk, a NAV pedig elkészítette az adóbevallási tervezetet, akkor azt minden esetben módosítani kell.
kép forrása: www.englishlive.ef.com
Szerző
Kabarcz-Horváth Ibolya