A 2021-ben bevezetett otthonfelújítási támogatás és az ahhoz kapcsolódó otthonfelújítási támogatott hitel igénylési feltételei is megváltoztak április 21-től. 
 
Összeszedtük, mi változott a korábbi rendelethez képest.
 
1. Többen lesznek jogosultak a támogatásra
 
A támogatásnak fontos feltétele az, hogy az igénylők és gyermekeik legalább egy éve a felújítandó ingatlanban éljenek. Ez alól kivételt képez, ha a gyermek egy évnél fiatalabb, ill. ha az igénylés évében vásárolták az ingatlant. A módosítás szerint azok is jogosultak lehetnek a felújítási támogatásra, akik jelenleg szolgálati lakásban laknak. Vagyis nekik nem szükséges egy éve a felújítandó lakásban lakniuk ahhoz, hogy igénybe vegyék a támogatást.

2. Új munkálatok kerültek be a finanszírozhatók közé
 
A felújítási támogatásból finanszírozható új munkálatok:
 
- szabályozott szellőzési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje
- szennyvíz tisztítására és elhelyezésére szolgáló egyedi szennyvízkezelő berendezés vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárgy telepítése vagy cseréje

3. A támogatás halmozása korlátozva lesz
 
A támogatás összege a felújítási költségek fele, legfeljebb 3 millió forint lehet. (Ezen belül még elvárás, hogy a munkadíj és az anyagköltség fele-fele arányban legyen a támogatás összegén belül.) Külön előírásokkal fogják szabályozni, ha a család támogatott otthonfelújítási hitelt is igényelt, melyből a születendő gyermek miatt elengedték a tartozás egy részét.
 
 
4. Nem kell egy éven belül befejezni a munkálatokat támogatott felújítási hitel felvétel esetében sem
 
A családoknak a jövőben nem kell egy éven belül bemutatni a számlákat. Ez a már folyamatban lévő igénylésekre, hitelekre is érvényes lesz. A bank ugyanakkor kérni fog a hitelösszeg felhasználásáról egy nyilatkozatot, melyet az adósnak 60 napon belül meg kell tennie. Enélkül nem fog mentesülni a számlabenyújtási kötelezettség alól.
 
5. A támogatott felújítási hitelnél a tanulói jogviszonyról elég nyilatkozni
 
A Tb jogviszony alátámasztásához a tanulói jogviszonyról jelenleg mindenképpen igazolást szükséges bemutatni. A jövőben az igénylőnek elég lesz nyilatkoznia a megfelelő tanulói jogviszony meglétéről.
 
kép forrása: www.planradar.com
Szerző
Kabarcz-Horváth Ibolya