Az érintetteknek már csak négy napja maradt arra, hogy kiegészítsék, módosítsák a NAV által elkészített adóbevallás tervezetet, vagy saját maguk töltsék ki és küldjék el a nyomtatványt.
 
Eddig kb. 180 ezer egyéni vállalkozó, több mint 68 ezer őstermelő és áfafizetésre kötelezett magánszemély végzett ezzel a feladattal.
 
A NAV figyelmeztet:
az őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók (akik a teljes adóévben nem kata szerint adóztak) részére készített bevallási tervezet nem válik automatikusan bevallássá, ezeket ki kell egészíteni egyéb jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel.
 
A mezőgazdasági őstermelőnek nem kell bevallást benyújtania, ha éves bevétele a tavalyi évben nem haladta meg a 600 ezer forintot, és más adóköteles jövedelme sem volt. Ezt a NAV által kiküldött kiegészítő nyilatkozaton is lehet jelezni.
 
A május 20-i határidő elmulasztása esetén, a NAV tizenöt napos határidőt ad a pótlásra.
Az szja 1+1 százalékáról rendelkezni legegyszerűbben KAÜ-azonosítóval a NAV webes kitöltő programjában lehet.
 
 
A NAV 1819-es telefonszámán május 10. és 20. között hétköznapokon 8 óra 30 perctől 20 óráig kérhető a személyi jövedelemadó bevallással kapcsolatos általános tájékoztatás.
 
 
Szerző
Kabarcz-Horváth Ibolya