2021. július 1-jén az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége megszűnik, 150 eurós értékig azonban a termékek behozatala továbbra is vámmentes lesz. 
 
A jelenlegi szabályozás szerint az Európai Unión kívülről érkező áruk 22 eurós összeghatárig vám- és áfamentesek, míg a 22 és 150 euró közöttiek vámmentesek, de áfát kell fizetni utánuk. Ez a szabályozás változik meg júliustól.
 
Eszerint a harmadik országból (azaz az Európai Unión kívülről) érkező minden termék után áfát kell fizetni, függetlenül annak értékétől. A 150 euró alatti áruk továbbra is vámmentesek maradnak, az alkoholtartalmú termékeket, a parfümöket és a dohánytermékeket kivéve. Az Európai Unióba érkező árutartalmú küldeményekre minden esetben vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani.
 
2021. július 1-je előtt az áfamentesség azokra a termékekre vonatkozik, amelyek szabad forgalomba bocsátását eddig az időpontig kezdeményezik a vámhatóságnál. A július 1-jéig megrendelt, illetve ezen a napon vagy ezt követően az EU vámhatárára érkező csomagokra, amelyeket ekkor jelentenek be szabad forgalomba bocsátásra, vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani és áfát kell fizetni.
 
Az uniós áfairányelv változása a Magyar Posta Zrt-re is komoly terhet ró, mivel júliustól nem lesz válogatás, hanem minden árutartalmú küldemény vámeljárás alá kerül, és ez a változás akár százszorosára is növelheti a napi vámeljárások számát. Az új folyamatban az ügyfelek számára elsődlegesen az online fizetés lesz ajánlott, amelyhez díjelőny is társul.
 
Minden online rendelés esetén fontos a pontos címadatok (név, cím) mellett az elektronikus elérhetőségek (email, telefon) megadása is, mert a megfelelő adatok birtokában a Posta automatikusan elvégzi a vámeljárást, és fizetést követően a szabályok szerint kézbesíti a küldeményt.
kép forrása: www.postandparcel.info
 
Szerző
Kabarcz-Horváth Ibolya