Bemutatkozás


A Burattino Alapítvány 1991-es indulásakor egy olyan iskolát hozott létre, amelyben diákjai családias hangulatban, kis létszámú osztályokban, biztonságban élhetik mindennapjaikat. Iskolánkban kizárólag rászoruló gyermekekkel foglalkozunk, természetesen tandíjmentesen. Kiemelten fontosnak tartjuk az esélyteremtést, hiszünk abban, hogy a hátrányok kinőhetőek, és hogy mindenki tehetséges valamiben. 

 

A Burattino Általános és Szakképzőiskola, Gyermekotthon egy olyan alternatív iskola, amely integráltan látja el a gyermekvédelem körébe tartozó feladatait, azaz az arra rászoruló gyermekek számára intézményen belül tud elhelyezést biztosítani. Ez a szisztéma hozzásegíti a gyerekeket, hogy kevésbé traumatizálódjanak egy-egy családi, élethelyzeti probléma során, amikor a családból való kiemelés elkerülhetetlen. 

 

A Burattino kísérletet tesz arra, hogy megállítsa az ingerszegény, kulturálisan elmaradott környezetben élő szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek teljes perifériára szorulását, illetve a társadalmi helyzetükből fakadó esélyegyenlőtlenségük újratermelődését.  Különleges gondozást, sajátos nevelést, integrált oktatást, pszichológiai és szociális ellátást biztosítunk hátrányos helyzetük leküzdése, társadalmi integrációjuk érdekében. A speciális helyzetből speciális pedagógiai feladatok következnek. Sok hátrányos helyzetű családban tanítványaink az elsők, akik érettségivel rendelkeznek.

 

Az eltelt 25 év alatt megtett út fő állomásai:

•    Burattino Általános iskola megalapítása

•    Burattino Gyermekotthon megalapítása, fenntartása

•    Erdei iskola alapítása

•    Burattino középiskola indulása

 

 

 

Mire gyűjtünk?


Az alapítvány legfontosabb célja a Burattino Iskola és Gyermekotthon hosszú távú fenntartása, a Burattino modell, pedagógiai módszereinek terjesztése.

 

A rendszeres szociális és mentális törődés, a sport- és kulturális események, erdei iskolák és táborok szerepe kiemelten jelentős a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek nevelésében.

 

Iskolánk különleges pedagógiai programja - amelynek meghatározó elemei a különféle iskolai időn kívüli tevékenységek -, az állami normatívából fenntarthatatlan lenne. Csak támogatóink segítségével vagyunk képesek tanulóinknak megfelelő színvonalú és minőségű programot kínálni.

 

  • Alapítványunk kiemelt feladata a Burattino általános és középiskola  működtetése, a hátrányos helyzetű gyerekek támogatása, szociális és mentális segítségnyújtás,
  • a Burattino gyermekotthonok támogatása (52 fő átmeneti nevelt, alapellátott, szakellátott, utógondozott).
  • a  tulajdonában lévő iskolaépület és a gyermekotthon épületének üzemeltetése, fejlesztése
  • programok, fejlesztő foglalkozások szervezése
  • nyári szaktáborok szervezése, vezetése. Erdei iskola tematikus programok szervezése.
  • művészeti nevelés (Furulya, zongora, gitár)
  • gyermekétkeztetés támogatása

Mire használtuk fel?


Az egyszázalékos felajánlásokat - hasonlóan más támogatásokhoz - mindig olyan tevékenységekre fordítottuk, amelyek gyerekeink számára szociális hátterük miatt elérhetetlenek lettek volna.

A befolyó összegből színházba, moziba mentünk, táboroztunk, erdei iskolai programokat szerveztünk, tehetséges gyerekeinknek hangszert, sportszert vettünk, illetve az iskolánk környezetében élő rászoruló családokat támogattuk.

 

Programjainkról bővebben:

http://www.burattino.hu/aktualitasok

 


Képgaléria

Videó