A NAV már több civil szervezetet törölt, illetve felfüggesztett az idei regisztrált kedvezményezettek közül. A lista folyamatosan frissül – az 1%-os felajánlás előtt mindenképp érdemes ellenőrizni.
 
 

Regisztrációs kötelezettség

2014-ben számos dologban módosult az személyi jövedelemadó 1%-ának felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény. Az egyik ilyen változás, hogy az a szervezet, amely az adott évben részesülni kíván az 1%-os felajánlásokból, annak az azt megelőző évben regisztrálnia kell a NAV-nál. Az adóhatóság 2015-től minden év január 1-jén honlapján teszi közzé a regisztrált kedvezményezettek listáját. 
 
A kedvezményezett részére történő szja 1%-os felajánlás utalásának feltétele, hogy a szervezet a kiutalás időpontjában megfeleljen a kedvezményezetti feltételeknek és rendelkezzen érvényes regisztrációval. Ugyanakkor a regisztráció nem elégséges, előfordulhat, hogy a szervezetet később az adóhatóság valamilyen okból kizárja, így nem részesülhet az 1%-os felajánlásokban. A felajánlás kiutalásáról a NAV elektronikus úton értesíti az Ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyeket.
 

Törölt és felfüggesztett szervezetek

Mielőtt felajánlaná adója 1%-át mindenképp érdemes ellenőrizni az regisztrált kedvezményezettek listáját. Egyrészt először érdemes csekkolni, hogy a választott egyesület egyáltalán rajta van-e a listán, majd megnézni, hogy nem „törölte”-e vagy „függesztette fel"-e a NAV az adószámát.
 
Jelenleg a 25 496 regisztrált szervezetből 14-nek problémás a státusza, ebből kettőnek törölték, 12-nek pedig felfüggesztették az adószámát. Ezek között találunk budapesti, debreceni, zalaegerszegi és más településről regisztrált szervezetet is. A lista folyamatosan frissül, a legaktuálisabb regisztrációs listát az adóhatóság honlapjáról töltheti le.
 

Miért törölnek egy szervezetet?

A kedvezményezettek törlésének több oka is lehet – például érvénytelen regisztráció. A szervezetek az adóhatóságnál egyedi tájékoztatást kérhetnek a javukra szóló érvényes és érvénytelen, illetve el nem bírált nyilatkozatról, régiónkénti megoszlásáról, továbbá az érvénytelen nyilatkozat érvénytelenségének okairól és azok arányáról.
 
Ha még nem tudja, melyik szervezetnek ajánlja fel adója 1%-át, akkor keresgéljen az Adó1százalék.com több ezres szervezet-adatbázisából