A civileknek érdemes figyelni az adófizetőket érintő leadási határidőket, hiszen adójuk 1%-át is ilyenkor ajánlják fel. Nézzük is sorjában ezeket a leadási időpontokat, és íme egy egyszerű tipp a felajánlások növelésére!
 
Sajnálatos tény, hogy az szja fizetők jó része nem él felajánlási jogával. 2015-ben az adózóknak alig több mint a fele rendelkezett adója 1%-áról, a 4,57 millió adófizetőből csupán 2,13 millióan tettek felajánlást. Ennek az egyik fontos oka a tájékozatlanságban rejlik. Érdemes tehát minél többször felhívni az adózók figyelmét a felajánlási lehetőségre. Az szja leadási határidők jó alkalmul szolgálhatnak a buzdításra.
 

Február 1. – bevallási nyilatkozat leadása

Ez egy teljesen új formája a személyi jövedelemadózásnak, minden adófizető magánszemély választhatja, aki a 2015-ös adóévben kizárólag munkáltatótól származó jövedelmet szerzett. Az adófizető egy nyomtatvány kitöltésével felhatalmazhatja az adóhivatalt a bevallás elkészítésére, ami sok adminisztrációs terhet vesz le az adózó válláról. Várhatóan sokan fogják ezt a formát választani.
 
A nyomtatványnak azonban nem része az ún. EGYSZA lap, amelyen az adózó 1%-áról is nyilatkozhat, éppen ezért érdemes felhívni az szja-t fizetők figyelmét a felajánlás fontosságára, és arra, hogyan tudják ezt adóbevallásuktól függetlenül megtenni.
 

Február 15. – Egyszerűsített adóbevallás

Egyre több adófizető választja ezt a formát, mivel ezzel megspórolják a hosszú órákig tartó adatlap töltögetést. Az egyszerűsített bevallással az adófizetőknek lehetőségük van adójuk 1%-áról is rendelkezni.
 
Érdemes már február első heteiben frissíteni minden fontos információt a szervezet honlapján, és minél több formában elkezdeni buzdítani az adófizetőket. Hasznos 1%-os kampánytippekről itt olvashat bővebben.
 

Február 25. - egyéni vállalkozók szja bevallása

Sokan nem tudják, de az egyéni vállalkozók is felajánlhatják adójuk 1%-át. Érdemes tehát az 1%-os kampányban őket is megszólítani.
 

Május 10. – az 1%-os boríték leadása a munkáltatóhoz

Sok adófizető választja a munkáltatói adómegállapítást is. Azok a magánszemélyek, akik munkáltatójuk közreműködését kérik az adóbevalláshoz, május 10-ig adhatják le az adójuk 1%-ának felajánlásáról szóló borítékot munkaadójuknak. Sokan azonban erről megfeledkeznek, ezért érdemes lehet felhívni a kampányban figyelmüket egy közelgő időpontban a felajánlási lehetőségre.
 

Május 20. – az adó1% felajánlás végső határideje

A személyi jövedelemadó bevallásnak és az adó1% felajánlásnak május 20. a határideje. A civileknek azért fontos ez az időpont, mert eddig buzdíthatják az adózókat, hogy ajánlják fel adójuk 1%-át a szervezet részére.
 

Így növelheti egyszerűen 1%-át

Az Adó1százalék.com oldalán bármely 1%-ot fogadó civil szervezet regisztrálhat, ha ezt megteszi, akkor saját adatlapot, és ahhoz tartozó admin felületet kap, amit szabadon szerkeszthet. Ha belép saját felületére, megadhatja adatait, adószámát, írhat bemutatkozót, beszámolhat céljairól és 2016-tól már azt is feltüntetheti, hogy mire használta fel az elmúlt években adója 1%-át. Ezeken kívül feltölthet logót, képeket és videót is.
 
Érdemes minél több információt feltüntetni, hiszen minél több tájékoztató adatot tölt fel egy szervezet, annál nagyobb az esélye, hogy neki ajánlják fel a magánszemélyek adójuk 1%-át. Ezáltal jobban beleláthatnak az adófizető magánszemélyek a munkájába, ami felkeltheti az érdeklődésüket és szimpátiát ébreszthet bennünk a szervezet iránt.
Szerző
Ivanyos Judit