Kell-e szja-t, társasági adót vagy áfát fizetnie egy civil egyesületnek vagy alapítványnak? Itt tudhatja meg, milyen adófizetési kötelezettségek vonatkoznak a civil szervezetekre.
 
 

Milyen esetben kell szja-t fizetni?

Amennyiben a civil szervezet munkavállalót foglalkoztat, illetve megbízottat vagy önkéntest, akiknek jövedelmet fizet, akkor köteles szja-t fizetnie.
 
Ugyanakkor a közhasznú szervezet mentesül az szja fizetési kötelezettség alól, ha a létesítő okiratában feltüntetett közhasznú céljával összefüggésben a közhasznú cél alapján meghatározott magánszemélynek és a munkavállalói-érdekképviseleti szervezet magánszemélynek nyújtott a pénzbeli vagy nem pénzbeli juttatás értéke havonta a minimálbér 50%-át nem haladja meg.
 
Fontos továbbá, hogy a civil alapítványokat vagy egyesületeket kedvezmény illeti meg a reprezentációs költségek és az ütleti ájándékok vonatkozásában, erről a szabályozásról részletesebben itt olvashat.
 

Kell-e áfát fizetni?

Amennyiben a civil szervezet valamilyen sportolással, testedzéssel, szociális ellátással, iparművészettel, bölcsődei ellátással, felnőttképzéssel stb. kapcsolatos tevékenységet lát el, áfamentesség illeti meg. Ebben az esetben tehát bruttó áron (áfával növelten) vásárolhat és nettó áron (áfa nélkül) értékesíthet vagy nyújthat szolgáltatásokat. Ha a szervezet nem a fent felsoroltakkal kapcsolatban végez tevékenységet, és más jogcímen nem menetsül az adó alól, akkor áfa fizetésre kötelezett.

 

Mikor kell társasági adót fizetni?

Alapesetben, ha olyan tevékenységgel kapcsolatot végez a szervezet, ami társaságiadó-köteles, akkor nem mentesül annak megfizetése alól. A szervezetnek csak akkor kell adóznia a tevékenysége utána, ha év végén eredményt könyvel el. Érdemes tudni, hogy az adóalapot növelő és csökkentő tételek nem egyeznek meg teljesen más adózók növelésre és csökkentésre vonatkozó tételeitől.
 
Fontos figyelembe venni, hogy a nem közhasznú jogállású szervezetnek nem keletkezik adófizetési kötelezettsége a vállalkozási tevékenysége után, amennyiben vállalkozási tevékenységéből szervezett bevétele maximum 10 millió forint, és nem több, mint az adóévben elért összes bevételének 10 százaléka. A közhasznú szervezetek esetén pedig ez a határ az összes bevétel 15 százaléka.
 
Mindezeken felül a civil egyesületeket és alapítványokat illetékmentesség illeti meg (pl. bírósági eljárások), amelynek részleteiről itt tájékozódhat.
Szerző
Ivanyos Judit