A civil szervezeteknek nagy segítséget nyújthat az állami működésű Civil Információs Portál. Hasznos információkról, fontos leadási határidőkről és eseményekről nyújt információt a Portál – érdemes időnként lecsekkolni. 

 

Miben nyújt segítséget a Civil Információs Portál?

  • Tájékozódhat civileket érintő leadási határidőkről és nyomtatványról.
  • Megtalálja a civil szervezeteket érintő jogszabályokat.
  • Fontos információkat kaphat a szja 1%-ról.
  • Jól látható helyen fenn van a Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság elérhetősége.
 

Milyen szabályok vonatkoznak a Civil Információs Portálra?

A Civil Információs Portál feladatkörét a Civil törvény rögzíti: “a civil kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszter a civil szervezetekkel kapcsolatos nyilvános, közérdekből nyilvános információk gyűjtése, rendszerezése és közzététele, illetve ezzel összefüggésben a kérelemre történő adatszolgáltatás biztosítása céljából akadálymentes honlapot működtet”.

 

A portált működtető szerv köteles biztosítani annak lehetőségét, hogy a közhiteles nyilvántartás adatai közötti keresést a Civil Információs Portálon keresztül is lehessen kezdeményezni, továbbá a keresési eredmény adatait megjeleníteni. Az oldalon jelölni kell azt, hogy mely adat közhiteles.

 
Az oldalon mindig naprakész információkat talál, mivel az állami szervnek a Civil Információs Portál felé az adatokat azok jogerőre emelkedését, érvényessé válását vagy az adatszolgáltató tudomására jutását követő legfeljebb három munkanapos késleltetéssel kell szolgáltatni.
 
Az információs oldalon továbbá megtalálhatja az Országos Bírósági Hivatal a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló törvényben meghatározott, az országos névjegyzékben szereplő adatokat. A Központi Statisztikai Hivatal által kibocsátott a civilekre vonatkozó statisztikai kimutatásokat. Az adott évben szja 1%-ban részesült kedvezményezettek számára kiutalt összegéről és azok felhasználásáról szóló adatokat. Továbbá rákereshet a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény szerint, a hatósági nyilvántartásban szereplő szervezetekre vonatkozó információkra.
Szerző
Ivanyos Judit