Itt tudhatja meg, milyen esetekben kell regisztrálnia a civil szervezetnek az adóhatóságnál, és mikor nincs szükség a regisztrációra az 1%-os felajánlások fogadásához.
 
 
Egy 2014-ben bevezetett szabályozás szerint, már csak azok a civil szervezetetek részesülhetnek az adó 1%-os felajánlásokban, amelyek kedvezményezettkét előzetesen regisztráltatják magukat a NAV-nál. Az adóhatóság pedig 2015-től kezdve, minden év január 1-jén a honlapján teszi közzé az adott rendelkező évben felajánlásra jogosult kedvezményezettek adószámát, nevét és székhelyét.
 

Meddig lehet regisztrálni?

A civil egyesületetk vagy alapítványok minden év szeptember 30-ig regisztrálhatnak, amennyiben a következő évben részesülni kívánnak a felajánlásokban. Fontos azonban, hogy amennyiben egy szervezet már korábban regisztrált, nem kell új regisztrációs kérelmet benyúltani.
 
Külön regisztálniuk – az elektronikus 16EGYREG adatlapon 2016. szeptember 30-ig – csak azoknak a szervezeteknek kell, amelyek nincsenek még fenn a listán vagy a 2017. rendelkező évben részesülhetnek első alkalommal az szja 1 %-os felajánlásokban. (pl.: a 2 éves várakozási idejük a 2016. rendelkező évben telik le.)
 
Érdemes figyelembe venni, hogy a határidő jogvesztő, a késedelem kimentésére igazolási kérelem nem terjeszthető elő, tehát, ha egy civil szervezet nem regisztrál a kijelölt időpontig, a következő évben nem fogadhat 1%-os felajánlásokat. Amennyiben – valamilyen okból – lekési a határidőt, legközelebb csak a következő évben tud regisztrálni.
 
A regisztráció visszavonásig érvényes. Sikeres regisztráció esetén sem kaphat támogatást az a szervezet, amelyet a NAV kizárt a kedvezményezettek köréből, vagy az adószámát fel kellett függeszteni, illetve ha, csőd- vagy felszámolási eljárás, kényszer-végelszámolás, egyszerűsített törlési, vagy kényszertörlési eljárás alatt áll.
 

Mikor kaphatja meg a szervezet az 1%-os felajánlásokat?

Korábban ahhoz, hogy a NAV kiutalja a kedvezményezett részére szja 1%-os összeget, a szervezetnek a '37A nyomtatványt kellett kitöltenie, ám ez a formanyomtatvány megszűnt. Az új szabály szerint az adóhatóság szja 1%-os kiutalást a regisztrált civil kedvezményezetteknek hivatalból teljesíti, így a kedvezményezettek részéről ezzel kapcsolatban további teendő nincs.
 
NAV minden év szeptember elején elektronikus levélben küld tájékoztató a kedvezményezett részére a felajánlott összeg nagyságáról. Emellett szeptember 15-ig honlapján is közzéteszi a felajánlással érintett kedvezményezettek listáját és a részükre felajánlott összeget.
 
A NAV legkésőbb szeptember 30-ig utalja át a kedvezményezettek a részészére a felajánlott 1%-os támogatások összegét.
Szerző
Ivanyos Judit