Jogosan tarthatnak a civilek és az egyházak az adó 1%-ból származó források csökkenésétől, mivel teljesen megváltozik az adóbevallás menete. Sokaknak csak a bevallástól függetlenül lesz lehetőségük rendelkezni adójuk 1+1%-áról, és így félő, hogy a jogosultak jó része elfelejti majd ezt megtenni.
 
 

Mi változik?

Az idei évben vezette be az adóhatóság az ún. bevallási nyilatkozatot, amelynek kitöltésével a magánszemély kérheti, hogy teljes egészében a NAV végezze el helyette az adóbevallást. Ez a forma mindössze egy rövid, egyoldalas dokumentumból áll, és nem tartalmazza az EGYSZA lapot, amelyen 1%-os felajánlást lehet tenni. Így az, aki a bevallási nyilatkozatot választja, külön kell gondolnia az EGYSZA lap beszerzésére és elküldésre is. Ha azonban az adózó rendelkezik a NAV által működtetett Ügyfélkapuval, tehet elektronikus úton bevallási nyilatkozatot, és ebben az esetben a rendszer automatikusan felkínálja az EGYSZA lap kitöltését is.
 
Mivel a bevallási nyilatkozat az idei évben még nem terjedt széles körben el, valószínűleg egyelőre nem választották sokan, de várhatóan a következő években egyre többen élnek a formával, így félő, hogy  kevesebb EGYSZA lap érkezik majd az adóhivatalhoz, mint eddig. Fontos továbbá, hogy jövő évtől megszűnik az egyszerűsített bevallás, a söralátétként becézett adónyilatkozat, valamint a teljes és a csökkentett adattartalmú bevallás. Ezeket váltja majd fel a bevallási nyilatkozat, de továbbra is választható lesz az önadózói forma, illetve a munkáltatói adómegállapítás.
 
További változás 2017-től, hogy ha az adózó nem kérvényezi a munkáltatói adómegállapítást, vagy azt a munkáltató nem vállalja, illetve nem tesz bevallási nyilatkozatot, az állami adóhatóságnak adóbevallási ajánlást kell készítenie a kifizetők kontrolladatai alapján. Az adózó így teljes mértékben kimaradhat az adóbevallási procedúrából. Az egyszerűség miatt vélhetően a jövőben sokan élnek majd ezzel a lehetőséggel, így azonban EGYSZA lap sem jut majd el közvetlenül hozzájuk.
 

Csökken az adó1%?

Nem sok jóval kecsegtet a tény, hogy a felajánlóknak csupán 1%-a küldi el adóbevallásától függetlenül az 1%-os nyilatkozatot, tehát a többi 99% mind adóbevallásával együtt rendelkezik. Továbbá a felajánlás elmulasztásának leggyakoribb oka, hogy a jogosult megfeledkezik a rendelkezésről, valamint, hogy nem saját maga, hanem más (NAV, munkáltató, könyvelő) készíti el adóbevallását, és így nem értesül a lehetőségről – derült ki egy, a Human Dialog által 2015 végén az 1%-os felajánlási szokásokról készített kutatásból
 
A jelenleg még érvényben lévő adóbevallási formáknak (egyszerűsített bevallás, önadózó forma, csökkentett adattartalmú bevallás, söralátét) része az EGYSZA lap. Csak abban az esetben kell külön benyújtani az 1%-os nyilatkozatot, ha az adófizető a munkáltatói adómegállapítást választja, ám – mint a kutatásból is kiderült – akár 20%-kal is kevesebben élhetnek ebben az esetben a felajánlási jogukkal. A jövőben azonban az önadózó bevalláson kívül az összes EGYSZA lapot tartalmazó forma megszűnik. A bonyolult önadózói forma kivételével senkinek sem lesz az orra elé tolva az 1%-os rendelkezés lehetősége, így sajnos nagy rá az esély, hogy az 1%-os rendelkezések száma megcsappan.
 
Önnek is gondot okoz az 1%-os rendelkezés? Ha nem találja az EGYSZA lapot, vagy nem boldogul kitöltésével, töltse ki oldalunkon keresztül.
Szerző
Ivanyos Judit