Bemutatkozás


Az Egyesület bemutatása

 

A Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete 2003-ban alakult. Ezt megelőzően Hajdú-Bihar megyében, az 1950-es évek óta foglalkoztak a vak és gyengénlátó emberekkel, az országos szövetség helyi szervezete keretében.  Az egyesületi tagok sorába azok a látássérült emberek léphetnek, akik minimum 67 %-os látásélesség csökkenéssel rendelkeznek. Taglétszámunk megközelíti az 1500 főt. Az Egyesület elsősorban tagjainak érdekvédelmét és képviseletét, életviteli nehézségeik és problémáikkal kapcsolatos ügyek intézését vállalja fel; szabadidős és kulturális programokat szervez; felvilágosító tevékenységet végez, rendszeres tájékoztatást szervez a látássérültek speciális társadalmi helyzetéről, mind a tagok, mind a közvélemény felé; elősegíti a működési területén élő látássérültek rehabilitációját, oktatását, művelődését és társadalmi integrációját.

 

Az egyesület szolgáltatásainak hatékonyabb szervezése érdekében 8 központban (Berettyóújfalu, Biharkeresztes, Egyek, Hajdúsámson, Hajdúhadház, Hajdúszoboszló, Hosszúpályi, Püspökladány) kistérségi csoportot működtet.

A központi ügyfélszolgálati tevékenységet  Debrecenben látja el. Az egyesület tevékenységét munkavállalók foglalkoztatásával (12 fő) és önkéntes aktivisták segítségével végzi, ezek száma változó 20-30 fő között.

 

Az egyesület éves költségvetési terv alapján működik. Költségvetésének tervezésekor a minél szélesebb körű pénzügyi forrás felkutatása és igénybevétele érvényesül. Nagy hangsúlyt fektetünk a pályázatok figyelésére, és a pályázatok beadására. A működési feltételek biztosításán túlmenően a szakmai projektek, közösségi programok és szociális jellegű támogatások szintén pályázati bevételekből valósulnak meg.

 

Szolgáltatásaink

 

Az Egyesület a tagok részére és érdekében az alábbi szolgáltatásokat nyújtja:

 

- adóbevallás készítés,

- Akadálymentesítés,

- Braille nyomtatás,

- Fénymásolás,

- Elektronikus hírlevél szolgáltatás,

- Érzékenyítő programok szervezése,

- Jogi segítségnyújtás,

- Kistérségi csoportok működtetése,

- Kulturális, sport és szabadidős programok szervezése,

- Segédeszköz vásárlás és tanulmányi támogatás,

- Számítógépek javítása, karbantartása,

- Színházbérletek biztosítása,

- Ügyfélszolgálat működtetése

 

Elérhetőségeink:

 

Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete

Cím: 4025 Debrecen, Külsővásártér 16.

Tel: +36 52 /412-773

e-mail: latasserultek@gmail.com

Elnök dr. Nagy Sándor

 

 

Mire gyűjtünk?


Adó 1%: Az egyesület az adó 1%-ából befolyt támogatást beszélő és tapintható segédeszközök beszerzésére fordítja. Az eszközöket a látássérült tagjai részére tartós használatba adja ki. A beszélő és tapintható segédeszközök ára nagyon magas. Egy magyarul beszélő színfelismerő ára 55.000 Ft. Magyarul beszélő óra 35.000 Ft. A tartós használatba adott eszközök kiadásával támogatjuk a vak és gyengénlátó személyek önálló életvitelét.

 

Adományok ingatlanra: Az egyesület 2015. évben új székházba költözött. Az ingatlant önerőből, adományokból és banki hitelből sikerült megvásárolni. A 12 munkatárs részére, melyből 10 megváltozott munkaképességű, kényelmes, akadálymentes munkakörülményeket tudunk biztosítani. A közel 1500 fős tagság kiszolgálása is kulturált körülmények között történik. A banki hitel havi törlesztő részlete magas, ezért tovább folytatjuk az adománygyűjtést. Támogatását személyesen tudjuk fogadni Debrecen, Külsővásártér 16. szám alatt, vagy átutalással a Polgári Bank Zrt-nél vezetett 61200261-11047629 számlaszámra. A megjegyzés rovatba kérjük, írja be, hogy ingatlan adomány.

Minden összegű támogatás jól jön és segít nekünk!

 

További inforrmációt az adományok felhasználásáról és a szolgáltatásainkról a www.latasserultek.hu oldalon talál.

Keressen minket a facebook-on is!

 

Köszönjük!

 

 

 


Mire használtuk fel?


Tájékoztató az adó 1%-ának felhasználásáról

 

A 2012. évi személyi jövedelemadó bevallása során, az adózók által felajánlott adó 1%-ából befolyt összeg:231.198 forint. Az Egyesület 2014-ben az alábbiak szerint használta fel a felajánlást: Segédeszköz beszerzésének támogatására 124.000 Ft-t, színházbérletek vásárlására 96.000 Ft-t, működésre 11.198 Ft-t fordított.

 

Köszönjük a támogatást!


Képgaléria