Bemutatkozás


A Lovászi Olajbányász Kulturális Egyesület 2010 –ben alakult. Elsődleges feladata az Olajbányász Művelődési Ház működtetése, a falu kulturális életének szervezése, közösségi programok létrehozása, lakóhelyünk megbecsülésére és szeretetére való nevelés.

Az 1950-ben átadott Olajbányász Művelődési Ház egy időben a megye legnagyobb kulturális intézménye volt; ma is 36 ezer kötetes könyvtárat, mozit és több klubot működtet. Büfé klub, TeleTv, Kerka-Völgye Baráti Kör, Mixolid Kamarakórus, Idősek kórusa, Színjátszó társulat, és Fitness Klub is működik az intézményben. A 

kulturális élet a településen az olajipar virágzásával egyidőben a legélénkebb volt a térségben. Egy időben, Lovásziban volt az olajipar igazgatási központja is. Nem véletlen tehát, hogy virágzó közösségi élet és rengeteg program szórakoztatta a térség lakosait. Az olajipar hanyatlása az élet minden területén nyomokat hagyott. Az átalakult támogatási rendszer, a költségcsökkentések és a munkahelyek megszűnése, visszavett a korábbi lendületből.

A szórakozási igények is átalakultak, s a művelődési intézmény a térség több intézményéhez hasonlóan sokszor szélmalomharcnak tűnő csatát vívott, hogy közösségi értékteremtő programokkal alternatívát kínáljon a szórakozási lehetőségek terén. 2005 és 2010 között volt intézményünk a legnehezebb helyeztben. Ezekben az 

években a cél, a “túlélés” volt, ami sikeresen teljesült is. 2015-ben vezetőségi váltás következett be, az Egyesület új tagokkal bővült. Elkezdtünk pályázni, s felvettük a kapcsolatot a térség egyesületeivel, közös programok kidolgozásába kezdtünk.

5 év után újra volt gyermeknap a településen. Bálokat tartottunk, s bővültek a szórakozási lehetőségek tárgyi feltételei is. Billiárd asztallal és csocsó asztallal is kiegészült az intézmény. Kettő ping-pong asztalunk is van, melyekkel a hobbi-és versenyszinten egyaránt játszókat is támogatjuk. 11 év kihagyás után újraindítottuk 

a mozit, s rendszeressé tettük a vetítéseket. Kettő napos falu fesztivált szerveztünk, valamit egy speciális túrát, melyen a résztvevők 13 km-es szakaszon ismerhették meg egy letűnt rendszer katonai védelmi bunkereit.

Szervezetünk számára minden támogatás nagy segítség, legyen szó akár egy meghívott előadó útiköltségének a térítéséről, vagy egy teljes egész napos rendezvényről. Célunk a térség kulturális életének szervezése, formálása, rendszeres programok szervezése, a közösségi élet tartalommaal való megtöltése.